De schilderclub van Marga Klompé gezellig bezig. Foto: Karin Stronks
De schilderclub van Marga Klompé gezellig bezig. Foto: Karin Stronks

‘Met hulp maken we er iets moois van’

Zorg

Schilderclub Marga Klompé exposeert

Door Karin Stronks

AALTEN – Tien creatieve cliënten van zorgcombinatie Marga Klompé komen elke dinsdagochtend bij elkaar om een paar uurtjes gezellig samen te schilderen. Ze hebben inmiddels een groot aantal schilderijen gemaakt. Op dinsdag 12 maart wordt een expositie geopend met kunstwerken van de cliënten bij boekhandel Messink & Prinsen. De creatieve deelnemers hebben hun mooiste schilderij uitgezocht en ze gaan allemaal mee naar de opening van ‘hun’ tentoonstelling.

Gemoedelijk
Het is een gemoedelijk tafereeltje in een ruimte binnen de Stegemanhof op dinsdagochtend 5 maart. Een grote tafel, bedekt met een doorzichtig plastic zeil, staat vol potten met kwasten, een doos kleurpotloden, paletten en tubes met verf en potjes water, een keukenrol en mapjes met foto’s. Cliënten van Marga Klompé zijn gezellig en creatief bezig met hulp van drie begeleiders, de sfeer is gemoedelijk. Lidy Heideman, Jan Ebbers en Ida Wisman bieden waar nodig een helpende hand. Er is koffie rond de klok van tien. De schildersezels met linnen doeken en A-viertjes bevatten zeer divers werk. Dieren, stillevens, landschappen, portretten, bloemen. Lidy: “Deelnemers staan vaak van zichzelf te kijken!”

Goed gevoel
Hans Aversteeg gebruikt een theelepeltje om bloemen op zijn kunstwerk aan te brengen. Met een bankpasje heeft hij gebogen lijnen op het doek aangebracht. “Ik heb weinig gevoel in mijn handen, vandaar! Ik heb heel lang niet geschilderd, wil het graag weer proberen.” De ondergrond is neutraal, de bloemen zijn wit, rood en geel. Een bijzonder kunstwerk. Sita Offereins vindt de schildermomenten erg fijn. “Je bent even bezig, het geeft een goed gevoel. Met hulp maken we er iets moois van! En je hoeft niet per se door te werken, als je een keer je dag niet hebt is dat helemaal niet erg. De sfeer is goed.” Gerard Tuinte tekent met kleurpotloden een portret, getiteld ‘vader’. Een man met hoed. “Ik heb altijd wel getekend. Het is fijn om te doen!”

Eigen manier
Jan, Lidy en Ida lopen om de tafel heen, schenken koffie en kijken of ze ergens kunnen helpen. Ze zorgen dat op de schoteltjes van de cliënten de gewenste kleuren worden aangebracht en geven tips, tekenen zelf soms iets in. “De deelnemers werken allemaal op hun eigen manier. Sommigen schilderen van voorbeelden, bijvoorbeeld een huisdier of een stilleven. Anderen maken iets moois uit vrije hand. We hebben mappen met voorbeelden waar ze iets kunnen uitzoeken. Een eigen foto gebruiken kan ook. We werken met negen à tien cliënten en merken dat ze allemaal uitkijken naar de dinsdagochtend. Sommige deelnemers weten niet van ophouden.”

Expositie
De schilderclub van Marga Klompé is vanuit het ‘oude’ Hoge Veld verhuisd naar de Stegemanhof. Zo’n negen à tien deelnemers komen elke dinsdagochtend een paar uurtjes tekenen en schilderen. Ze zijn lekker bezig en bekijken elkaars verrichtingen. Vanaf dinsdag 12 maart gaan de cliënten hun werk exposeren bij Messink & Prinsen. “Maandag gaan we de tentoonstelling inrichten, dinsdag rond 10.30 uur is de opening van de expositie door Jos van Loon. We gaan met alle deelnemers naar de opening. Dit is nieuw voor ons, we hebben in de gangen van gebouw Stegemanhof de schilderijen geëxposeerd, maar nog niet eerder ergens anders. We kijken er allemaal naar uit.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant