Wethouder Joop Wikkerink in actie bij het beweegprogramma in de Stegemanhof. Foto: PR
Wethouder Joop Wikkerink in actie bij het beweegprogramma in de Stegemanhof. Foto: PR

Wethouder Wikkerink kijkt achter de schermen bij Stegemanhof

Zorg

AALTEN - Wethouder Joop Wikkerink (WMO en Publieke gezondheid) liep deze week mee in twee woonzorgcentra. Eén in Aalten, Stegemanhof en één in Dinxperlo, Dr Jenny. Zo’n meeloopdag was al in oktober 2021 (!) afgesproken, maar werd drie keer uitgesteld vanwege corona en de kwetsbare inwoners.

Volgens de wethouder heeft hij met het kijkje achter de schermen veel gezien en ervaren. Vooral dat het soms niet meevalt om vandaag de dag oud te zijn en (deels) afhankelijk van zorg. Gelukkig is er gemotiveerd personeel en vrijwilligers (hoewel die laatste ook dungezaaid en op leeftijd beginnen te komen).

Thuiszorg
Woensdag begon met een interessant kijkje achter de schermen van de Thuiszorg. Wat doen ze, wat ‘mogen’ ze, wat kunnen ze? Hier valt op de enorme ‘protocollering’ van de zorg. “Wat zou het mooi zijn als de professionals meer de verantwoordelijkheid en de beslissingen konden nemen over de dingen die goed zijn voor mensen. En dat niet alles opgeknipt is in taken, bevoegdheden, urenverantwoordingen enzovoort”, aldus Joop Wikkerink.
Een tweede onderwerp is de bijkans onnavolgbare opdeling in wetten, financieringstromen en verantwoordelijkheden en dan vooral het samenspel daartussen.
Een derde punt dat de wethouder opviel, zijn de enorme pieken en dalen in het ‘aanbod’ versus de kleine contractomvang. Dat lijkt met de huidige arbeidsmarkt situatie niet houdbaar. “Mensen moeten een goed contract in uren en bijbehorend loon hebben om van te leven. Anders blijft het werken in de zorg onaantrekkelijk. Dus je zult combi’s moeten maken, misschien tussen zorgsoorten, instellingen, organisaties. Mooie uitdaging.”

Vrijwilligers en personeel
Vrijwilligers zijn ook in de woon-zorgcentra onmisbaar. Die avond organiseerde men een familie-avond met onder meer als onderwerp de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers. Er hadden zich niet veel familieleden opgegeven. Vrijwilliger Jan Meijnen vertelde mooie verhalen over de totstandkoming en ontwikkeling van de electrokar. Inmiddels onmisbaar in de gemeente. Vrijwilligers halen mensen op voor de koffie of de maaltijd, doen spelltjes enzovoort. Koffiedrinken met het personeel: werkdruk, opleidingen, roosters en omvang contracten. Maar ze vinden het allemaal prachtig werk.

Beweegprogramma
Toen op naar het ‘beweegprogramma’ onder leiding van de altijd enthousiaste Joke Meinen. Ze legde aan de groep van zo’n tien dames en één heer heel goed uit waaròm de oefeningen zo belangrijk zijn. Ook de wethouder moest er aan geloven: rekken, strekken, benen en voeten bewegen, armen om hoog, ballen met vuisten, handen en voeten, hockeyen. Hij moest drie doelpunten toestaan; het ging er aardig heftig aan toe.

Middagmaaltijd
Wethouder Wikkerink haalde samen met de vrijwilliger een bewoner op voor de maaltijd, hielp met uitserveren en afruimen en maakte overal een praatje. Wikkerink: “En dan hoor je van de bewoners van Stegemanhof, en enkele ‘buren’ dat alles perfect is, ze wonen mooi (het uitzicht wordt wel een beetje slechter door de nieuwbouw van AH) , de activiteiten zijn leuk, het eten is goed. En de verhalen zijn nog lang niet op. Mooi om zo eens van binnen uit ideeën op te doen over de toekomst van de zorg.”

Serieuze boodschap
Tot slot heeft de wethouder nog een serieuze boodschap. “De huidige vorm van zorg staat onder grote druk. Er is te weinig personeel, er mogen van de minister nauwelijks verzorgingsplaatsen bijgebouwd worden, terwijl er sprake is van een dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen stijgt en wordt ook ouder. Er is dan ook maar één boodschap: denk tijdig na hoe je oud wilt worden. En regel wat je nu nog kunt regelen. Vraag advies en ondersteuning. Bij de gemeente zijn wooncoaches, woningaanpassingsprogramma’s, enzovoort. Neem contact op met de gemeente of ouderenwerkers bij Figulus.”
De volgende dag , donderdag, meldde de wethouder zich om 10.00 uur bij Dr. Jenny in Dinxperlo om daar een dagdeel mee te lopen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit