Hoogleraar cardiologie Angela Maas. Foto: Jacqueline de Haas
Hoogleraar cardiologie Angela Maas. Foto: Jacqueline de Haas Jacqueline de Haas

Kenniscafé: cardioloog Angela Maas spreekt in de Koppelkerk over het vrouwenhart

Zorg

BREDEVOORT - Het vrouwenhart, maar eigenlijk het hele vrouwenlichaam, krijgt volgens cardioloog Angela Maas in de geneeskunde nog niet de aandacht die het verdient. Mannen zijn volgens haar namelijk vaak de norm voor hoe er naar hart- en vaatziekten wordt gekeken. Daardoor wordt een hartafwijking, hartfalen of een hartinfarct bij vrouwen vaak te laat ontdekt. Angela Maas, cardioloog en gespecialiseerd in vrouwenharten, geeft op vrijdag 3 juni een lezing in de Koppelkerk over het vrouwenhart. 

Verschil tussen mannen en vrouwen
Prof.dr. Angela Maas van het Radboudumc uit Nijmegen weet na jarenlang onderzoek waar ze het over heeft: er is een andere blik nodig om naar klachten van vrouwen te kijken. Er is volgens haar veel te weinig aandacht besteed aan de verschillen in klachten tussen mannen en vrouwen. Volgens Maas is van oudsher altijd gedacht dat een hartinfarct iets van mannen was. De klachten van vrouwen zijn vaak vager en anders en daarom niet als zodanig herkend. “De dokter denkt nog teveel uit het mannelijke perspectief”, stelt Angela Maas. “We gooien teveel geld over de balk, omdat we bij de diagnostiek vrouwen langs de mannelijke meetlat leggen, dat is jammer. We worden opgevoed met vooroordelen, dat zit diep verankerd in de beroepsgroep. Patiënten, vrouwen, zeggen in de spreekkamer dat ze om hun klachten uitgelachen zijn, niet serieus genomen.”

Angela Maas
Angela Maas was de eerste cardioloog met een spreekuur voor vrouwen en de eerste hoogleraar cardiologie voor vrouwen in Nederland (Radboudumc). Als expert in hart- en vaatziekten bij vrouwen onderzoekt ze het verschil in mannen- en vrouwenharten. Ze kijkt naar de rol die de vrouwelijke hormonen op het vasculaire systeem hebben. Angela Maas zal in het Kenniscafé uitgebreid ingaan op het verschil in klachten tussen mannen en vrouwen, de risicofactoren op een hartinfarct bij vrouwen, over de menopauze en andere vrouwspecifieke risicovariabelen, een falende hartspier en versleten hartkleppen, hartschade bij borstkanker en hartritmestoornissen.Ook belicht zij de nieuwe aanpak, die in het Radboudumc wordt toegepast.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort, datum: vrijdag 3 juni, aanvang: 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur. Entree 10 euro exclusief servicekosten. Tickets: www.koppelkerk.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit