Enorme meiboom wordt geplaatst bij 'De Ganzenkoele'. Foto: Frank Vinkenvleugel
Enorme meiboom wordt geplaatst bij 'De Ganzenkoele'. Foto: Frank Vinkenvleugel

Buurt plaatst enorme meiboom bij nieuw motorhome BMC

Wonen

BREDEVOORT – Schuin achter Intratuin verrijst het nieuwe motorhome van de Bredevoortse Motorclub (BMC). Het hoogste punt van het gebouw is bereikt en de buurt, bestaand uit zo’n veertig mensen, heeft volgens een mooie Achterhoekse traditie een joekel van een meiboom geplaatst met papieren roosjes en een gedicht. Een kraan van loonwerker Te Bokkel moet er aan te pas komen om de enorme meiboom op zijn plek te zetten. Willy Heinen van BMC zegt niet zonder emotie: “Na acht jaar vertraging door slepende rechtszaken tot de Hoge Raad in Den Haag aan toe mochten we eindelijk beginnen met bouwen. Nu het hoogste punt is bereikt kondigde de buurt aan dat zij een meiboom wilden plaatsen. Hartstikke mooi, we zullen deze zomer, als het weer kan en als ons home klaar is, een mooi feest geven!”

Door Karin Stronks

De zandweg naast het tuincentrum, door de veelvuldig gevallen regen enigszins modderig, leidt naar de aanbouw van het nieuwe motorhome van BMC. Een kraan van loonbedrijf Te Bokkel staat klaar om de enorme meiboom te plaatsen, buren komen op de fiets of wandelend aan met zakken vol roosjes. De BMC mannen en vrouwen arriveren deels op motoren, in deze kou zo ongeveer een heldendaad… Zwarte vlaggen met het BMC logo wapperen in de snijdende kille wind. Willy Heinen nodigt ons uit in een heerlijk verwarmde bouwkeet, schenkt koffie en praat ons bij over het nieuwe onderkomen van BMC. 

Hij vertelt dat op deze plek een schuurtje heeft gestaan van molenbouwer Beckers voor opslag van hout en molenstenen. Willy heeft het gebouwtje en de grond rondom aangekocht van Beckers, aanvankelijk benut voor opslag van het tuincentrum. Als de motorclub een nieuw onderkomen zoekt ontstaat het idee om dat op deze locatie te realiseren. “BMC vindt tijdelijk onderdak bij Bernhard, Munsterbrug in Bredevoort op zolder. Acht jaar geleden hebben we de vergunning aangevraagd voor de bouw van een motorhome naast het tuincentrum”, aldus Willy, “zonder te kunnen vermoeden dat het een langdurige geschiedenis zou worden…” 

En dan begint een langdurige periode van bezwaren en rechtszaken. BMC huurt een advocaat in die een goede afloop voor de motorclub voorziet. “Uiteindelijk heeft het slepende proces acht jaar geduurd. Telkens weer een hoger beroep. Tot de Raad van State aan toe. Wij hebben het goede nieuws eind vorig jaar gekregen, in november zijn we begonnen met bouwen”, aldus Willy. Hij vervolgt: “Als wij Hells Angels waren geweest had dit home er allang gestaan. Zij trekken zich nergens iets van aan. Maar wij willen het goed doen, volgens de juiste procedure. Een lange adem hadden we nodig. Het is uiteindelijk gelukt.” 

Intussen staat de reusachtige meiboom, voorzien van gekleurde roosjes, fier overeind. De boom is twee meter in de grond geplaatst. Er worden kratjes bier tevoorschijn gehaald. Eerst leest een buurman een gedicht voor, getiteld ‘Een dorstige boom’. Onder andere het lange voortraject wordt genoemd. En de quotes: “Dit gebouw kostte meer ambtenarenuren dan betaalde bouwvakuren, maar uiteindelijk kwam na veel vertraag het JA van de Raad van State uit Den Haag. Voor de toekomst: plezier en harmonie zijn de wensen van al deze buurtmensen.” Martin Hubers, voorzitter van BMC belooft dat bij de opening van het nieuwe motorhome de buurt zeker zal worden uitgenodigd voor een hapje en drankje. Er klinkt een spontaan applaus. 

Het motorhome is opgetrokken met voornamelijk gerecycled materiaal. Leden van BMC doen alles zelf. “We hebben handige mannen binnen onze club, kozijnen zetten, metselwerk, fundering maken, schilderen, we pakken alles zelf aan. We denken zeker aan duurzaam bouwen, op het platte dak komen zonnecollectoren en er komt een palletkachel in het gebouw. We maken een veranda aan de achterkant. Het home is twaalf bij zeven meter, er komt vijf meter veranda bij”, vertelt Henjo Hogenkamp. “Verder realiseren we alle voorzieningen die we nodig hebben. Ja, ook een bar natuurlijk en toiletten”, grijnst Heinie Riethorst. 

De Ganzenkoele
Ook aan de natuur wordt gedacht. Willy: “Er zijn bomen gepoot en we hebben anderhalve hectare mengsels ingezaaid. Voor de veranda zaaien we gras in. We hebben de ruimte nodig omdat we een paar keer per jaar een Bikernight organiseren. Een naam hebben we ook al bedacht voor ons nieuwe home, ‘De Ganzenkoele’!”

Met een kraan van Te Bokkel wordt de enorme meiboom vervoerd. Foto: Frank Vinkenvleugel
Ronnie Rots (links) en Imko Meinen graven de meiboom in. Foto: Frank Vinkenvleugel
Jo Beyers bevestigt een roosje aan de meiboom. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit