Gevel van duurzame nieuwbouw SABA. Foto: PR
Gevel van duurzame nieuwbouw SABA. Foto: PR

SABA bouwt duurzaam pand met oog voor detail

Wonen

DINXPERLO – “Het wordt de blikvanger van Dinxperlo”, voorspelt SABA directeur Wybren de Zwart trots. Iedereen die vanaf de Anholtseweg het bedrijventerrein van Dinxperlo oprijdt ziet het opvallende gebouw steeds verder vorm krijgen. Dit gebouw biedt plaats aan een nieuwe fabriek voor met name watergedragen lijmen (5000 m2) met daarnaast een nieuw SABA-kantoor. Als alles volgens planning blijft verlopen kan het gebouw rond Pasen 2022 in gebruik worden genomen.

Door Walter Hobelman

Duurzaamheid tot in detail
Duurzaam bouwen is tegenwoordig bijna ‘gewoon’. Bij de ontwikkeling van het pand van SABA is men echter verder gegaan dan de standaard bouwtechnische zaken die met duurzaamheid verbonden zijn. “Dit wordt een chemische fabriek in een duurzaam jasje”, vertelt architect Michel Fidan die werkzaam is bij Te Kiefte Architecten. “Niemand zit te wachten op alweer een stalen doos of iets degelijks. Wat hier verrijst is een organisch gebouw. Gebouwd met het oog op verdere groei, maar met zo min mogelijk negatieve belasting voor mens en milieu.”

Het nieuwe kantoorgebouw is energieneutraal en voorzien van een sedum dak. (een sedumdak is een dak dat begroeid is met bijvoorbeeld vetplantjes, WH). In totaal 1812 zonnepanelen voorzien in een groot gedeelte van de energiebehoefte van zowel het kantoor als de fabriek. Ter vergelijking: met de opgewekte energie zouden de huishoudens van alle SABA medewerkers kunnen worden voorzien van energie. Het gehele kantoorpand is gebouwd van hout. De productiegebouwen worden volgens de laatste stand der techniek gebouwd en ingericht en er wordt fors geïnvesteerd in nieuwe machines en installaties. “Maar we zijn een stap verder gegaan. Zo komt er in het nieuwe gebouw uitsluitend refurbished meubilair te staan. Dat is kantoormeubilair dat al een eerste leven heeft gehad. Directeur de Zwart vertelt dat hij zelf zijn eigen kantoortafel gaat maken van hout dat hij bij de plaatselijke houthandel heeft gekocht. “Iedereen binnen SABA heeft wel iets met duurzaamheid. Al pratend zijn er mooie ideeën ontstaan wat dat betreft.”

Het nieuwe kantoorgebouw heeft een uniek verwarmingssysteem. Dankzij dit systeem is het bijvoorbeeld mogelijk om warmte en koude uit te wisselen tussen verschillende ruimtes. Op die manier wordt de energie zo efficiënt mogelijk gebruikt.

De nieuwbouw is, kijkend naar de toekomst, volledig herbruikbaar. Mocht het pand ooit gedemonteerd moeten worden dan kan al het materiaal opnieuw gebruik worden. “Bij SABA geloven we in duurzaamheid als belangrijke voorwaarde voor een gezonde toekomst”, aldus De Zwart die ook uitlegt waarom het bedrijf in Dinxperlo gevestigd blijft. “Hier zit onze kennis. Die moet niet weglekken naar andere plaatsen. Hier werken mensen die verbonden zijn met Dinxperlo net zoals het feit dat SABA verbonden is met Dinxperlo. We zijn blij dat we komend jaar de twee Dinxperlose locaties kunnen samenvoegen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit