AZSV AD zaalvoetbal damesteam met sponsor. Foto: Karin Stronks
AZSV AD zaalvoetbal damesteam met sponsor. Foto: Karin Stronks

AD’69 en AZSV dames zaalvoetbal-team opgericht

Sport

AALTEN – In een kleedkamer van de sporthal bij Schaersvoorde Stationsplein zitten tien dames in groen/wit sporttenue te popelen om de zaal in te gaan voor een competitiewedstrijd zaalvoetbal. Vijf dames van AZSV en vijf dames van AD’69 vormen samen een gloednieuw zaalvoetbalteam onder de bezielende leiding van coach Franci Weeber. “Plezier staat bij ons voorop maar we zijn erg fanatiek en willen altijd winnen!”

Door Karin Stronks

Hoe is het dames zaalvoetbalteam ontstaan? Franci Weeber heeft altijd al een passie gehad voor voetbal. “Ik heb zelf ook gevoetbald en sta nu wekelijks langs de lijn bij wedstrijden van zoon Guus en dochter Kim. Bij het CIOS in Arnhem heb ik mijn trainersdiploma gehaald en omdat ik een ‘eigen’ team miste kwam ik op het idee om op de vrijdagavond met een zaalvoetbalteam voor dames te gaan beginnen.” 

Franci besluit om een poging te doen om een selectie te vormen van AD en AZSV dames. Zij benadert één dame van AZSV en één van AD en overlegt met de twee over de plannen en het niveau van het op te richten dames zaalvoetbalteam. “Ik ben nogal fanatiek al staat het plezier voor mij bovenaan, dat geldt ook voor de derde helft! En natuurlijk willen we wedstrijden winnen.” 

Met Rosalie Navis en Marlena Oostrik bezoekt Franci een wedstrijd bij de ‘concurrent’. Franci: “En zo ging het balletje rollen! Binnen een week hadden we vijf AD en vijf AZSV dames bij elkaar getrommeld en we konden aan de bak!” Het inschrijven voor de competitie verliep enigszins stroef, maar na een half jaar wachten kan het zaalvoetbal damesteam, bestaande uit Rosa ter Hedde, Lilian Vaags, Elles den Hengst, Marlena Oostrik, Nienke Hermandes, Rosalie Navis, Emma Houwers, Annabel Navis, Zora Scholten, Celine Visser en Myrna te Ronde-Kolks, in actie komen. 

“We zijn ingedeeld in de eerste klasse 3. Ons team bestaat uit dames die veldvoetbal gewend zijn. Zaalvoetbal is behoorlijk anders. De bal stuitert nauwelijks, de vloer is erg glad, je moet proberen niet te vallen en geen sliding maken. De regels zijn ook anders, er is geen buitenspel bijvoorbeeld en de bal moet snel weer in worden gebracht. De teams bestaan uit vijf spelers, het tempo ligt hoog, omschakelen gaat heel snel. En iedereen kan scoren, iedereen kan verdedigen. De spelers wisselen dat automatisch af. Als drie dames gaan aanvallen blijft er één achter, dat gaat vanzelf. We wisselen snel door, tien spelers in één team is geen overbodige luxe. Maar ik moet zeggen dat de dames met elkaar voetballen alsof ze nooit anders hebben gedaan! Daar ben ik super trots op.” 

De thuiswedstrijden in de competitie worden gespeeld in de sporthal bij Schaersvoorde Stationsplein. “We moeten vaak vrij ver reizen voor onze uitwedstrijden. We spelen onder andere in Apeldoorn, Ede en Teuge op de vrijdagavond. Onze dames spelen dan op zaterdag ook nog de veldcompetities. Het zou mooi zijn als in gemeenten hier in de buurt zaalvoetbalteams voor dames worden gevormd. Dan hoeven we niet meer zo ver te reizen voor onze wedstrijden!” 

De shirts zijn gesponsord door Marina Etten van Uniek Ladies. “We hebben gekozen voor groen-wit, de AD kleuren. Eerst wilden we nog rood/witte kousen eronder doen maar uiteindelijk besloten we toch om hier ook voor groen/wit te kiezen.” Marina krijgt een bos bloemen en neemt plaats op de tribune om de wedstrijd bij te wonen. 

Na de fotoshoot met de sponsor treden de AZSV AD dames aan voor hun competitiewedstrijd tegen SV Basteom VR 1 Zaal uit Steenderen. De scheidsrechter lijkt vrij streng te zijn, de bank waar coach Franci en de reservespelers op zitten moet worden verplaatst… 

De wedstrijd begint en de AZSV AD dames krijgen meteen door dat de tegenstander Basteom niet is gekomen om te verliezen. De eerste kans is een serieuze, AZSV AD keepster Annabel Navis redt knap. De wedstrijd golft heen en weer, het tempo ligt hoog, het eerste doelpunt laat even op zich wachten. Het niveau is hoog, de AZSV AD dames zijn fanatiek en kansen dienen zich aan. Maar ook de Basteom dames voetballen gedreven, loeren op kansen. De 1-0 valt, de spanning valt enigszins weg en voor de rust staan de Aaltense dames met 3-0 voor. Na rust slaat de thuisploeg toe en benut kans na kans. Met een fraaie overwinning van 11-0 gaan de AD AZSV dames de derde helft in. “We staan op een mooie derde plek in de competitie en er zit volgens mij meer in! Aan de inzet zal het niet liggen. Ons motto is plezier, gas erop en winnen!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit