Jeugd van AZSV en AD'69 arm in arm. Foto: Cor Hinkamp
Jeugd van AZSV en AD'69 arm in arm. Foto: Cor Hinkamp Cor Hinkamp

Fusie op stoom, maar nog lang niet zeker

Sport

AALTEN - Een afgeladen volle zaal in De Hofnar, vrijdagavond 18 november. Honderden leden van AZSV en AD69 waren afgekomen op de aanbevelingen van de fusiewerkgroepen. De leden kregen presentaties voorgeschoteld over het fusieproces dat moet leiden tot één voetbalclub voor heel Aalten. Op 12 december praten beide clubs in eigen kring verder.

Door Jos Wessels

De avond werd vlot aan elkaar gepraat door tv-ster en politieman Max Daniel. Hij riep vertegenwoordigers van maar liefst zeven werkgroepen op het podium, elk bestaand uit AZSV’ers en AD’ers. Deze gaven gelikte, maar ook gedegen presentaties over kansen en bedreigingen, sterktes en zwaktes. Zo ging het achtereenvolgens over accommodaties, communicatie, financiën, juridische zaken, de kleding, voetbalzaken, ambitie, initiële kosten en voorstellen voor een nieuwe naam, logo en voetbalkleding.

Besluit valt nog niet
De leden van beide clubs ontvangen voor 12 december nog uitgebreide informatie. Ook kunnen zij de video terugkijken die van deze avond is gemaakt.
Daar is grote behoefte aan, zo bleek uit reacties uit de zaal. ‘Waar leggen we ons aan vast als we besluiten tot doorgaan?’ vroeg iemand uit de zaal.
Een ander miste een Plan B of twijfelde aan de noodzaak van een fusie. De beide voorzitters Patrick Frenken en Erik Jan Etten verzekerden dat het besluit tot fusie nu nog niet zal worden genomen. Er moet eerst nog veel worden uitgezocht en knopen worden doorgehakt.

Zomer 2023
Gaandeweg de avond werd wel duidelijk dat AZSV en AD in de competitie van 2023-2024 nog in het vertrouwde rood, respectievelijk groen zullen voetballen. Dat komt omdat de KNVB eist dat een fusieclub vóór 1 mei alles in kannen en kruiken moet hebben.
Talrijke sprekers vroegen om meer tijd om te werken aan meer draagvlak en om zo een meer gedegen besluit te kunnen nemen.
Een fusiebesluit moet overigens door beide clubs afzonderlijk met tweederde meerderheid worden genomen, waarbij ook tweederde deel van de leden vertegenwoordigd is.
Is dat tweederde deel er niet, dan kan in een volgende vergadering met de dan aanwezige leden worden gestemd. Maar ook dan moet tweederde vóór stemmen.

Accommodatie en financiën
Zeer zwaar in de besluitvorming zullen voorstellen over de financiën en de accommodatie wegen. De contributies zijn al hoog, met name bij AZSV. Een nieuwe club zal nog meer moeten inzetten op sponsoring, businessclubs en dergelijke. Het is zeker dat bij de start nog niet op een accommodatie kan worden gespeeld. Maar voor het wij-gevoel is het zeer belangrijk dat men spoedig op een sportpark voetbalt.
Wordt dit het Villenkamp, Sportpark Zuid of elders? Daar is nu nog geen zinnig woord over te zeggen. Wel is duidelijk dat hier de gemeente een hele grote vinger in de pap heeft.

Zaterdag- of zondagvoetbal?
Een ander heet hangijzer is of de club met de prestatie-elftallen een principiële zaterdagclub wordt of ook op zondag wil spelen. De KNVB eist een duidelijke uitspraak.
Bij een zaterdagclub worden alle wedstrijden op zaterdag gespeeld, ook de uitwedstrijden. In het andere geval kunnen wedstrijden zowel op zaterdag als op zondag worden gepland.

Nieuwe naam, logo en kleding
Met spanning werd uitgezien naar de voorstellen van de werkgroep voor een naam, logo en voetbalkleding. Rico Verstege presenteerde drie namen: Voetbalvereniging Aalten (genoemd naar een vroegere club waar zowel AZSV als AD uit zijn voortgekomen), Argeos (Aalten-rood-groen+ Eos, de godin van de dageraad) en AVOS (Alles Voor Onze Sporters). Er werden ook drie logo’s gepresenteerd, tweemaal een badge en eenmaal een schild. In alle ontwerpen is de letter A prominent aanwezig.
De kledingvoorstellen waren: een zwart shirt, een diepdonker blauw shirt of een lichtblauw shirt. Het shirt heeft in ieder geval een rood en groen biesje dat verwijst naar de oude clubkleuren.

Hoe nu verder?
Op 12 december vergaderen AZSV en AD afzonderlijk om te praten over alle voorstellen. Vermoedelijk zal men daarna verder gaan op de ingeslagen weg om te proberen alle knopen door te hakken. Pas dan valt er een besluit over een mogelijke fusie maar de datum 1 mei 2023 zal niet worden gehaald. De partijen kiezen voor zorgvuldigheid boven snelheid.

Een afgeladen volle zaal in De Hofnar. Foto Teun Pastoors

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit