Steeds meer zonnepanelen op daken (landbouw)bedrijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Steeds meer zonnepanelen op daken (landbouw)bedrijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Volgende fase Regionale Energiestrategie moet in juli 2023 afgerond zijn

Politiek

Volgende fase Regionale Energiestrategie moet in juli 2023 afgerond zijn

Evaluatie eerste fase leidt tot aanpassingen

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In 2021 werd in alle Achterhoekse gemeenten de Regionale Energiestrategie (RES) vastgesteld. Het opstellen hiervan was een opdracht van de rijksoverheid. Daartoe is Nederland verdeeld in 30 RES-regio’s. Per regio is in beeld gebracht hoeveel duurzame energie (voornamelijk zon en wind) in 2030 geproduceerd moet worden. Voor de Achterhoek is dat 1,35 terrawatt. Een terrawat staat gelijk aan een biljoen watt. In de tweede fase moet worden geconcretiseerd hoe dit gerealiseerd gaat worden.

RES 1.0 vooral optelsom van belangen en wensen gemeenten
De RES 2.0 moet in juli 2023 in de acht Achterhoekse gemeenteraden worden vastgesteld. Het wordt opgesteld samen met het Waterschap Rijn en IJssel, de provincie en Liander, de netwerkbeheerder. Het opstellen van de RES 1.0 is niet geheel vlekkeloos verlopen blijkt uit een evaluatie. Belangrijkste kritiekpunt is dat deze energiestrategie niet is gebaseerd ‘op een integrale regionale afweging’. Het is een optelsom geworden van de belangen en de wensen van de acht gemeenten. Dat moet in de tweede fase beter. Het was daarnaast vooral een bestuurlijk traject. Andere partijen zoals de landbouw, ondernemers en andere organisaties zijn onvoldoende betrokken. Dat gaat nu eveneens veranderen.

Meer oog voor de inbreng van deskundigen
Er is afgesproken dat er meer oog zal zijn voor de meningen en inzichten van deskundigen op het gebied van duurzame energie. De rol van deskundige ambtenaren van de verschillende gemeenten wordt versterkt. De gemeenten zullen gemiddeld één dag per week ter beschikbaar stellen voor het opstellen van de RES 2.0. Die uren zijn verdeeld over ambtenaren met een verschillende achtergrond. Er komen vier ambtelijke werkgroepen, die zich bezig houden met regie, ruimte, elektriciteit en communicatie. De regierol wordt steviger ingevuld. Het opstellen van de RES 2.0 leidt tot een nieuwe en doordachtere werkorganisatie. Voor de RES 2.0 is door de Rijksoverheid en de Provincie Gelderland 480.000 euro ter beschikking gesteld. De bijdrage van de Aaltense ambtenaren past binnen het bestaande budget.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant