Afbeelding

Muzikale voetnootjes, Marco van Lochem

Opinie

We Are The Champions - Queen (1977)

Vrouwenvoetbal

Recent begon het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen, gehouden in Engeland. Op het moment van het schrijven van dit Muzikale Voetnootje, gaat Nederland zaterdag in de kwartfinale aantreden tegen Frankrijk. In aanloop naar dit EK was er een documentaire op de Nederlandse televisie te zien over vrouwen- en meisjesvoetbal, ‘Op Weg Naar De Top’. Er werd op prachtige wijze de strijd, maar ook de nog steeds grote verschillen tussen mannen en vrouwen in het voetbal duidelijk gemaakt. De strijd die vrouwen jaren hebben moeten voeren om überhaupt voetbal in competitieverband te mogen spelen. Voetbalbonden, ongetwijfeld met mannen aan de top, hielden dat jarenlang tegen.

Gelukkig is dat veranderd en wordt het vrouwenvoetbal steeds populairder. Het winnen van het EK door de Oranje Leeuwinnen in 2017 heeft daar natuurlijk aan bijgedragen. Ook de media schenkt er steeds meer aandacht aan. ‘Kleine brandjes’ wordt zelfs een niet handige opmerking van Jill Roord, opgepakt alsof het een grote uitslaande brand is. Ze zijn dus populair genoeg om er ruim aandacht aan te besteden, en dat is mooi. Op het spel is nog weleens wat aan te merken, maar je mag het, wat mij betreft, niet vergelijken met mannenvoetbal. Dat doen we toch ook niet bij schaatsen, tennissen, hockey of volleybal? Vind je het leuk, geniet ervan, zo niet, kijk er niet meer naar! 

De weg naar de top is voor de meeste Leeuwinnen niet makkelijk geweest, maar ze hebben met vallen en opstaan bijgedragen aan het succes en de populariteit van vrouwenvoetbal. Daar begint ‘We Are The Champions’ van Queen ook mee, ‘I’ve Paid My Dues, Time After Time’. Verkeerde keuzes, ‘And Bad Mistakes, I’ve Made A Few’, maar uiteindelijk hebben ze het gered, ze hebben de vooroordelen overwonnen, ‘But I’ve Come Through’. En in 2017 ging dit anthem natuurlijk helemaal op voor de vrouwen, ‘We Are The Champions, My Friends, And We’ll Keep On Fighting ‘Til The End’.

De weg naar de top gaat voor niemand zonder hobbels, “It’s Been No Bed Of Roses, No Pleasure Cruise’, maar wil je iets bereiken, zul je ervoor moeten vechten, ervoor moeten knokken. Maar vrouwen die willen voetballen, hebben met extra obstakels te maken. Vooroordelen en discriminatie zijn daar misschien wel de belangrijkste van. Ik hoop dat dit gaat verdwijnen, liever vandaag dan morgen. Gelijkheid, dat is het doel. En als ze dat weten te bereiken, hebben ze met recht het winnende doelpunt gescoord, ‘We Are The Champions’.

July18-054337PM, We are the Champions, Queen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit