De Eendracht tijdens het concert met op de achtergrond de torenspits van de Helenakerk. Foto: Mike Hobelman Fotografie

De Eendracht tijdens het concert met op de achtergrond de torenspits van de Helenakerk. Foto: Mike Hobelman Fotografie 

Mike Hobelman Fotografie

De Eendracht bezorgt bezoekers kippenvel en ontroering

Muziek

AALTEN - Na een maandenlange voorbereiding maakte muziekvereniging de Eendracht afgelopen zaterdag op alle ruim driehonderd bezoekers grote indruk met de uitvoering van ‘Ons Dorp’. 

De uitvoering was een combinatie van muziek, een documentaire met recente beelden van de gemeente Aalten en een expositie gemaakt door leerlingen van de Groen van Prinsterer en de Triangel.

Expositie

De binnenkomst in de Pol was uitnodigend. Er was ruimte en tijd om daar de expositie te bekijken. Ruim 150 leerlingen van de basisscholen hadden een kunstwerk gemaakt over hun favoriete plek in Aalten nu en hoe het er, volgens hen, in de toekomst zal zijn.
Op veel tekeningen is te zien dat verwacht wordt dat AZSV een groot stadion zal krijgen en ook zal er, te zien op een kunstwerk, in de toekomst een Action zijn met twee verdiepingen.

De schouders eronder

Toen om 19.30 uur de deuren van de Pol open gingen, stonden de bezoekers al te wachten. Voorzitter Peter Kraaijenbrink verteld: “Door de concertcommissie is heel hard gewerkt om dit concert vorm te geven. Naast het lespakket voor de scholen is alles uit de kast getrokken om de bezoekers een indrukwekkende avond met momenten van herkenning en ontroering te bezorgen.”
Terwijl de (drone)beelden op twee levensgrote schermen te zien waren nam de Eendracht de toeschouwers mee op een muzikale reis door de gemeente Aalten. De documentaire, geproduceerd door JR Productions, liet de toehoorders stilstaan bij en realiseren dat we op een prachtige plek wonen.
De Eendracht liet een mix horen van traditionele fanfaremuziek, afgewisseld met bekende nummers als “Mr. Blue Sky” van ELO en “Avond” van Boudewijn de Groot.
Orkestmanager Karin Kraaijenbrink: “Door de samenwerking met de Aaltense Popacademie hebben we een heel gevarieerd programma kunnen uitvoeren. Natuurlijk kon “Het Dorp” van Wim Sonneveld niet ontbreken. Het is niet eenvoudig om, met zo’n groot orkest, dit lied heel gevoelig neer te zetten. Maar onze dirigent Egbert van Groningen heeft hier een schitterend arrangement van gemaakt en het zal in de zaal zeker voor kippenvel hebben gezorgd!”
Niet alleen muziek en beelden onderstreepten deze avond de schoonheid van ons dorp. Tussen de nummers door maakte de poëzie de beleving compleet. Uit de korte gedichtjes bleek de Achterhoekse mentaliteit: “We zoeken elkaar op. Schouders eronder als dat moet. We komen in beweging. We vinden. We verbinden.”

Op de fiets

Het voordragen van de gedichtjes en de zang was deze avond in handen van Robin Visser, oprichter van de Popacademie. De voorzitter: “Robin heeft een fantastische stem. Hij was ook erg enthousiast over onze plannen voor deze avond. Samen met Robin en het combo, bestaande uit gitarist Siebren Zijlstra, basgitarist Sigi Hagenaars, drummer Brent Schoppers en pianist Sander te Grotenhuis, hebben we de popmuziek laten horen zoals het zou moeten klinken.”
Na de staande ovatie in ontvangst te hebben genomen ging de Eendracht er nog één keer goed voor zitten en liet de bezoekers op de fiets door Aalten gaan. Met de vrolijke deuntjes van Skik en hun lied “Op Fietse” besluit de muziekvereniging deze avond.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant