Leonne Gijsbers (l), Annette Vreeman en Erica Hemink voor Boogie Woogie. Foto: Han van de Laar
Leonne Gijsbers (l), Annette Vreeman en Erica Hemink voor Boogie Woogie. Foto: Han van de Laar

Nieuw koor in oprichting bij Boogie Woogie

Muziek

‘Zingen maakt blij’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Annette Vreeman en Leonne Gijsbers hebben een gezamenlijke hobby en dat is zingen. Daarnaast zijn ze werkzaam bij Estinea. Al voor corona liepen ze met het idee rond om een koor op te richten. Een koor dat bedoeld is voor iedereen, maar waarbij het accent ligt op de deelname van mensen met een verstandelijk beperking. De oprichting ervan is er nu toch van gekomen. De eerste zeven aanmeldingen zijn al binnen, waaronder die van Erica Hemink.

Voor iedereen
Leonne: “Ik begeleid Erica en zij vindt zingen erg leuk. We zingen dan ook veel samen en dan zweven we bij wijze van spreken van blijdschap. Zingen maakt blij. Bij een ‘gewoon’ koor kon Erica niet terecht. Ze heeft dat wel even geprobeerd, maar is niet gelukt. Toen ik het daar met Annette over had, kregen we het idee een koor op te richten, waarbij we ons ook zeker richten op deelnemers met een verstandelijke beperking die het leuk vinden om te zingen.” Annette: “Voor ons is het ook een vorm van inclusie. Iedereen moet mee kunnen doen. Dat is ook het mooie van de oefenruimte bij Boogie Woogie. Daar ontmoet men ook andere mensen die zingen of muziek maken.”

Zelfvertrouwen
“Als ik samen met Leonne zing, gaat het een stuk beter dan alleen, alsof ik meer zelfvertrouwen krijg”, zegt Erica. “Zou ik een nummer mogen uitkiezen, dan wordt het ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Dat raakt me enorm. Ik woon zelfstandig in Aalten en kom dan met de trein. Ik heb er nu al zin in!” Annette vult aan: “We richten ons zowel op thuiswonenden als diegenen die begeleid wonen. Leonne en ik zijn er ook steeds bij. We vangen de deelnemers ook op. Iedereen uit de regio Oost-Achterhoek kan meedoen. Het is ook een beetje een inhaalslag in verband met corona. Uit onderzoek is gebleken dat er door corona veel leed onder deze doelgroep was. Mensen met beperking waren extra kwetsbaar. Het isolement was zwaar. Het is weer tijd voor leuke dingen.”

Ondersteunen
De dirigent van het koor wordt Mieke Eeltink. Zij is een ervaren dirigente en heeft vaker met deze en andere groepen gewerkt. In Boogie Woogie, de oefenlocatie, is men ook enthousiast. Gerben Grooten: “Wij willen hier graag alle medewerking aan geven, omdat deze doelgroep nog te vaak aan de zijlijn staat.” De introductie-/kennismakingsavonden vinden in Boogie Woogie plaats op dinsdag 16 en 30 mei en op 13 en 27 juni van 19.00 tot 20.30 uur. Iedereen is welkom, kan zo binnenlopen en meedoen. Opgeven is nu nog niet nodig. In september wordt officieel gestart. Het koor heeft nog geen naam en geen repertoire. Dat wordt door de dirigent met de deelnemers besproken.

Inlichtingen: annettevreeman@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit