Een selfie met een groep stamgasten in Café De Schans
Een selfie met een groep stamgasten in Café De Schans De Paloma's

Unieke status De Paloma’s op Zwarte Cross met eigen café

Muziek

De Paloma’s met eigen café op de Zwarte Cross 

LICHTENVOORDE - De band met het hoogste gezelligheidsgehalte per vierkante meter met evenveel gezelligheid op het podium als in de zaal. ‘Toporkest De Paloma’s’. Een Achterhoekse formatie met 100% feestgarantie die zijn gelijke niet kent en ieder kil zaaltje of koude feesttent doet veranderen in dampende, stomende zalen. Tot in alle uithoeken van met name ‘de provincie’ rijkt hun reputatie en faam. 

Door Henri Walterbos

Hun repertoire ‘een mooi stukje ‘olderwetse’ piratenmuziek,’ zoals ze zelf zeggen. Het dekt de lading volledig. Van Corry ‘Ik krijg een heel apart gevoel van binnen’ Konings en Jan & Zwaan met ‘Het dorpscafé’ tot en met een Dutch Boys-medley, ‘My sweet love’ van Ferrari, en de grote ‘hits’ van het Hanska Duo. Prominente plek in het geluid het altijd weer vrolijke stemmende Hammondorgel en de accordeons. Trekt het vrolijke muzikale gezelschap wekelijks meerdere keren ‘het land in’, tijdens de Zwarte Cross heeft de formatie inmiddels een geheel eigen status verworven, met zelfs zijn eigen podium, in ‘hun’ eigen café.
Accordeonist Gwendo Jansen geniet met volle teugen. “We zeggen altijd ‘normaal gesproken gaan we altijd naar de mensen toe’, maar nu heb je echt het gevoel dat mensen uit het gehele land naar ons toekomen, van voorin tot achterin die muziek meezingen en dan geet ’t d’r an.” Jong en oud zingt alles woord voor woord mee. Dat ziet Gwendo ook. “Bij ons zie je zowel jonge mensen als mensen van in de 80 die de muziek van vroeger kennen. Het gaat gewoon om de gezelligheid en de sfeer, met mekaar.”

Stamkroeg
“De Zwarte Cross dat is iets heel speciaals. Er is veel aandacht voor Achterhoekse bands, Achterhoekse muziek. Het is een Achterhoeks feestje. Als band wil je daarbij zijn. Het is hier fantastisch, de sfeer is altijd goed. Het is het vierde jaar dat we ons eigen café hebben op de Zwarte Cross. Dat is heel bijzonder. Overdag is het altijd een beetje rustig in het café. Als we dan ‘s avonds beginnen, dan staan lange rijen buiten om naar binnen te mogen. Iedereen komt vijf minuten voor negen binnen stampen en dan geet ‘t tekeer.”
De voorbereidingen voor het Zwarte Cross feestweekend wijken niet af ten opzichte van de reguliere optredens. “We bereiden ons niet echt voor eigenlijk,” lacht hij. “Het enige speciale wat we hier doen is de indeling van de sets iets aanpassen. Normaal gesproken doen we één of twee sets, hier in De Schans doen we altijd drie setjes. Een paar andere nummers erbij dan, of nummers die we lang niet gespeeld hebben. Zo vullen we dat in.”

Zangeres
Speelt de band in hun eigen stamcafé in de reguliere bezetting, tijdens het optreden in de Megatent sluit de afgelopen jaar gestopte zangeres Ina Overbeek voor een keer weer aan. “Dat is hoofdzakelijk vanwege het afscheidsgala van Tante Rikie. Dat zou eigenlijk twee jaar geleden al zijn. Ina had toen al aangegeven dat ze zou stoppen, zij ging een jaar later weg, maar we hebben gezegd ‘Ina, je moet hier eigenlijk wel bij zijn, want Tante Rikie vindt dat helemaal geweldig.’ Tante Rikie geniet deze zaterdagmiddag, al zittend in haar fauteuil, op het podium. Ook kreeg de band zijn opwachting te maken op de pre-afscheidspreparty van Tante Rikie in de Megatent, afgelopen donderdagavond, want is Tante Rikie fan van De Paloma’s, op hun beurt zijn De Paloma’s dol op ‘hun’ tante.

Sfeerbeeld Café De Schans, vrijdagavond. Foto: De Paloma's

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit