Een jeugdige demonstrant. Foto: Karin Stronks

Een jeugdige demonstrant. Foto: Karin Stronks

Met volle bus naar demonstratie Zuiderpark Den Haag

Maatschappij

HAART – Naar schatting 25000 mensen hebben op zaterdag 11 maart gehoor gegeven aan de oproep van Farmers Defence Force (FDF) om naar het Zuiderpark in Den Haag te komen. Vanuit heel Nederland vertrekken bussen richting Den Haag, ook vanuit de Achterhoek. BSA, boeren samenwerking Achterhoek, heeft via de appgroep een oproep gedaan om mee te gaan. Een volle bus vertrekt om 9.00 uur richting het westen van Nederland. Nanko te Bokkel, loonwerker, zegt: “Eigenlijk moet het niet nodig zijn. Maar ik ben blij dat we nog zestig man hebben opgetrommeld.”

Door Karin Stronks

Op het raam aan de achterkant van de bus wordt een spandoek opgehangen, ‘Stem ze weg’ staat erop. Demonstranten met Achterhoekse vlaggen, omgekeerde Nederlandse vlaggen, spandoeken, rode boerenzakdoeken stappen in, nadat koffie is genuttigd bij de carpoolplaats in Varsseveld. Chauffeur Emiel, op deze dag geassisteerd door zijn moeder Ineke, start de motor en we rijden richting de A18. “Dit keer komen niet alleen boeren en vissers demonstreren. Ook slachtoffers van de toeslagenaffaire, van de Groningse aardbevingen ten gevolge van de gaswinning, van de overstromingen in Limburg zijn van de partij”, vertelt Nanko te Bokkel. 

Milan Walvoort (16) zit op het Zonecollege, niveau 2, hij volgt de richting Veehouderij. Milan komt niet ‘van de boer’ maar gaat als kleine jongen na schooltijd vaak naar de boerderij. “Toen ik 12 of 13 was ben ik maar eens werk gaan zoeken. Ik kon niet terecht bij de boerderij waar ik altijd heen ging, maar wel bij een andere boer.” Hij werkt bij twee melkveebedrijven. Waarom gaat hij mee vandaag? “Ik wil opkomen voor de toekomst van onze sector.”

Rainer van der Linde is inseminator, hij is Duitser, woont in Aalten en werkt in Duitsland. Om zijn hals draagt hij een rode boerenzakdoek, aan zijn rugzak hangt een Duitse- en een Achterhoekse vlag. Hij zegt: “Waarom ik meega? Wij Duitse boeren kijken altijd naar Nederland. Toen ik nog op school zat, gingen we als uitje vaak naar Nederlandse boerenbedrijven. Om deze als voorbeeld te zien. Dit goede imago, de agrarische sector van Nederland wil ik graag steunen.” 

Melkveehouder Wilfried Klumpers is al vroeg uit de veren om het werk op de boerderij te doen voordat hij mee kan gaan naar Den Haag.. “We moeten acties als deze blijven doen. De saamhorigheid vasthouden. En hopen dat er naar ons wordt geluisterd. Ik hoop wel dat er niets escaleert vandaag. Alles wat fout gaat kan tegen ons gebruikt worden…” 

We arriveren in Den Haag, rijden tussen flats door. Een opmerking komt vanuit achterin de bus: “Ha, en megastallen mogen we niet bouwen?” De bus, een luxe touringcar, stopt vlakbij het Zuiderpark, het is half twaalf. Het programma zal om 12.00 uur beginnen. Drie kwartier later komen twee tractoren het Zuiderpark op rijden. In één van de tractoren zit Eva Vlaardingerbroek, één van de sprekers op deze dag. Op het podium neemt Mark van de Oever, voorman van FDF, het woord. Er volgt een indrukwekkend moment aan het begin van het programma, er wordt één minuut stilte in acht genomen voor de vader van oud bestuurslid van FDF Jeroen van Maanen, die kort geleden overleden is.

Er zijn diverse sprekers uitgenodigd, waaronder politieke kopstukken van oppositiepartijen, slachtoffers van de toeslagenaffaire, een dame uit Groningen die aandacht vraagt voor de schade door aardbevingen die gevolg zijn van gaswinning. “Het Groningse gas heeft ruim 400 miljard euro opgebracht. En wij kunnen niet gecompenseerd worden?”
Enkele internationale sprekers steken de demonstranten een hart onder de riem. Alle sprekers roepen op om anders te stemmen. Om in elk geval te gaan stemmen.  

Het programma is rond de klok van 16.00 uur afgelopen. Demonstranten ruimen hun eigen rommel op, het Zuiderpark wordt netjes achtergelaten. We spreken een politieagent. Hij zegt: “Deze demonstratie is rustig verlopen, geen escalaties. We zien onder de demonstranten ‘bekenden’ die meerdere demonstraties bezoeken, over wat voor onderwerp dan ook… Goede reis terug naar de Achterhoek!” 

We stappen in de bus en er wordt nagepraat over de demonstratie. “Het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn”, en “Dat BBB geen afgevaardigde heeft gestuurd, kan ik niet begrijpen”, en “Ik ben blij dat ik gegaan ben. Het is nodig om van ons te laten horen”, zijn enkele opmerkingen.
De demonstranten zijn het over één ding ook eens. Ze zijn blij dat ze in de Achterhoek wonen.

Vissers aanwezig bij demonstratie 11 maart. Foto: Karin Stronks
Twee tractoren toegestaan op Zuiderpark. Foto: Karin Stronks
De Achterhoekse delegatie in Den Haag. Foto: Karin Stronks
Politiemensen patrouilleren op het Zuiderpark. Foto: Karin Stronks
Demonstranten op het Zuiderpark in Den Haag. Foto: Karin Stronks
Veel vlaggen en ballonnen tijdens de demonstratie in Den Haag. Foto: Karin Stronks
Achterhoekse klompen in Den Haag. Foto: Karin Stronks
Demonstranten uit de Achterhoek. Foto: Karin Stronks
Achterhoekse vlag met stelling. Foto: Karin Stronks
Vlaggen en ballonnen op het Zuiderpark. Foto: Karin Stronks
Demonstranten met bord en ballon in Den Haag. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit