Martie te Brake (links) en Marijn Kuenen van Ottevanger Milling Engineers starten de motor. Foto: Frank Vinkenvleugel

Martie te Brake (links) en Marijn Kuenen van Ottevanger Milling Engineers starten de motor. Foto: Frank Vinkenvleugel

Wenninkmolen weer motorisch aangedreven

Cultuur

LINTELO - Op zaterdag 13 mei is er een stukje historie teruggebracht naar de Wenninkmolen. De motoraandrijving, zoals aanwezig was op de laatste werkdag van de molen, is weer in werking gezet. Samen met molenaars, vrijwilligers en betrokken bedrijven werd de motor geopend. Hiermee is de molen niet meer afhankelijk van wind, maar kan deze ook zonder wind malen. Initiatiefnemer Martie te Brake vertelt tijdens de opening vanuit Stichting tot Behoud van de Wenninkmolen over het project.

Door Eva Schipper

De motor heeft de stichting gekregen van een andere molen uit de buurt: de Berenschot’s Watermolen. “Of deze nog goed was, kon niemand zeggen. Maar met alle hulp van betrokken bedrijven is het gelukt om hem in werking te brengen.”
Het doel van de stichting is om de Wenninkmolen terug te brengen naar de staat van de laatste professionele werkdag. Waarom de molen niet in de originele staat van het bouwjaar 1860 wordt gebracht? “Er zijn genoeg molens behouden die gerestaureerd zijn naar de originele staat. Wij onderscheiden onze molen door hem te behouden in de staat van zijn laatste werkdag.”
De Wenninkmolen maalde toendertijd ook op motoraandrijving. Deze geavanceerde aandrijving ontstond na de oorlog, nadat Aalten en omgeving ook op elektriciteit werden aangesloten. De motoraandrijving gaf molenaars de mogelijkheid om veel efficiënter te malen, omdat men niet meer alleen van de wind afhankelijk was. “Met deze motor hebben we de molen completer dan ooit weten te maken. Wij draaien natuurlijk niet meer voor het geld. Daarom zijn wij extra trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”
Om het doel te behalen heeft de stichting contact opgenomen met de Aaltense Uitdaging. De Aaltense Uitdaging probeert het sociale netwerk van Aalten te versterken door verenigingen en het bedrijfsleven aan elkaar te koppelen. Op deze manier kwam het bestuur van de Wenninkmolen in contact met verschillende bedrijven. “Dit heeft ons echt enorm geholpen om in contact te komen met geschikte bedrijven.” Door de Aaltense Uitdaging kwam Martie in contact met het bedrijf Ottevanger Millingen Engineers. “Zij hebben ons echt enorm geholpen en veel meegedacht. Zo hebben ze bijvoorbeeld via hun netwerk materialen uit Zuid-Holland weten te krijgen. Dat zijn echt mooie dingen.”
Martie blikt tevreden terug op de dag. “Heel veel dank voor de onbaatzuchtige medewerking voor ons project.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant