Karavaan. Foto: Jaap de Jonge

Karavaan. Foto: Jaap de Jonge

Jaap de Jonge exposeert in de Koppelkerk

Cultuur

BREDEVOORT - Na een lange reis als kunstenaar en maker is Jaap de Jonge weer teruggekeerd bij zijn eerste liefde, namelijk tekenen en grafische technieken. Vanaf 30 september is zijn werk te zien in de bovenzaal van de Koppelkerk in Bredevoort.

Jaap de Jonge maakt werk geïnspireerd op de natuur en politiek maatschappelijke onderwerpen maar ook door het intuïtief reageren op vlekken en andere toevalligheden die zich vanuit het werken met inkt en het drukken aandienen. Hij maakt gebruik van technieken als het maken van houtsnedes met meerdere drukgangen en drukvormen gesneden uit rubberfolie. Daarnaast heeft De Jonge een grote collectie van zelfgemaakte stempels die gebruikt worden in combinatie met het tekenen en het drukken.
Al zijn werk getuigt van een persoonlijke visie, commentaar of een antwoord op de werkelijkheid. Dit doet hij soms door de betrekkelijkheid ervan te laten zien, door het functioneren ervan bloot te leggen of door bepaalde aspecten van die werkelijkheid uit te vergroten en te intensiveren om de schoonheid ervan te tonen.
Jaap de Jonge (1956) studeerde grafisch ontwerpen aan de academie St. Joost in Breda. Tijdens zijn opleiding experimenteerde De Jonge met animatie, video en geluid. Zijn vroege video werk werd onder meer door het Stedelijk Museum opgemerkt en aangekocht. Naast zijn toenmalige werk als vormgever van decors, affiches en televisieleaders, begon De Jonge met het maken van video-installaties en kinetische objecten. Vanaf 1990 was hij internationaal succesvol als mediakunstenaar, naast zijn docentschappen op de Rietveld Academie en St. Joost te Breda. In de jaren negentig verschoof zijn werk richting ‘kunst in de openbare ruimte’ met een inmiddels indrukwekkende staat van dienst in het opdrachtencircuit
De expositie van Jaap de Jonge in de Koppelkerk (Koppelstraat 35) is ter zien van 30 september tot en met 27 november. Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur. Entree Koppelkerk: 6 euro incl. kop koffie/thee         
        

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit