Mevrouw Hartman overhandigt het schilderij aan Henk Heijnen van het HelenaHuis Aalten. Foto: HelenaHuis Aalten

Mevrouw Hartman overhandigt het schilderij aan Henk Heijnen van het HelenaHuis Aalten. Foto: HelenaHuis Aalten

HelenaHuis Aalten krijgt interessant schilderij

Cultuur

AALTEN - Het HelenaHuis Aalten is afgelopen week blij gemaakt met een interessante donatie. Henk Heijnen kreeg van mevrouw Hartman uit Zwanenburg (bij Amsterdam) een schilderij, dat mogelijk van de hand is van Piet te Lintum. De signatuur is echter wat onduidelijk. Ook is niet bekend waar dit schilderij precies is gemaakt, vermoedelijk aan de Hogestraat in Aalten.

Mevrouw Hartman vertelde bij de overdracht dat haar schoonvader in Aalten huisarts was. Het schilderij is rond 1945 geschonken door de buurt van de Hogestraat. Op het schilderij is een dorpsboerderij te zien. Aannemelijk is dat die zich in deze straat bevond. Deze boerderij bestaat echter niet meer. Wie geeft hierover duidelijkheid?

Collectie
Het HelenaHuis in Aalten heeft op de tweede etage inmiddels een leuke collectie schilderijen van Piet te Lintum (1909-1985). Hij wordt ook wel de ‘schilderende ambassadeur van de Achterhoek’ genoemd. Inmiddels zijn over deze tekenaar-schilder drie boeken verschenen. Het HelenaHuis Aalten, dat in april dit jaar van start ging, heeft in de afgelopen periode de collectie van Piet te Lintum uitgebreid tot meer dan honderd exemplaren. Het is momenteel de grootste collectie werken van deze schilder die continu geëxposeerd worden. Er zijn twee andere grote particuliere verzamelingen met tekeningen, aquarellen en olieverfschilderijen van deze kunstenaar. Deze zijn echter voor het publiek niet te bezichtigen.
De tweede etage in het HelenaHuis, waar de werken van Piet te Lintum hangen, is goed toegankelijk, dankzij een traplift ook voor mensen die slecht ter been zijn. Het HelenaHuis bevindt zich aan Landstraat 11, Aalten. Op de begane grond vindt men historische vondsten uit de Oude St. Helenakerk en een replica van de grafkelder uit deze kerk. Op de eerste etage zijn wisselende exposities van Aaltense kunstenaars. Na het bezoek aan het Helenahuis is er tijd om koffie/thee te gebruiken in het café. Op de begane grond is een vijftiental zitplaatsen. De entree is 5 euro per persoon, incl. koffie/thee.
Het initiatief voor het HelenaHuis is afkomstig van Henk Heijnen, een Aaltense bouwondernemer. Het HelenaHuis is afgelopen maand genomineerd voor de Erfgoedprijs van de gemeente Aalten. De openingstijden zijn: woensdag 13.00-17.00 uur, donderdag 11.00-17.00 uur en zaterdag 11.00-17.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit