Marijke Verschoor, Erik de Vries, Jaap Snijders, Grenslandmuseum. Foto: Frank Vinkenvleugel
Marijke Verschoor, Erik de Vries, Jaap Snijders, Grenslandmuseum. Foto: Frank Vinkenvleugel

Zaterdag 14 mei: open dag in het Grenslandmuseum

Cultuur

DINXPERLO - Op zaterdag 14 mei is het Grenslandmuseum gratis toegankelijk voor alle inwoners van Dinxperwick. 

Door Marijke Verschoor-Boele

Medewerkers, vrijwilligers, van het Grenslandmuseum krijgen vaak van buren of kennissen uit Dinxperlo en Suderwick, te horen: “Het Grenslandmuseum? Dat is toch daar aan de Markt bij de kerk? Nee, daar ben ik nog nooit geweest.” Iedereen weet waar het Grenslandmuseum is. Maar een museum bezoeken in de eigen woonplaats? Daar komt het vaak niet van. Dagelijkse besognes hebben de voorrang en heb als er wat tijd over is dan gaat men eerder een rondje fietsen of lekker op een terrasje zitten. 

Het bestuur van het Grenslandmuseum vindt het belangrijk dat inwoners van Dinxperlo, De Heurne en Suderwick de kans krijgen om hún nieuw ingerichte museum te zien zónder de financiële drempel om een kaartje te kopen. Immers, het Grenslandmuseum gaat over ‘Ons Dinxperwick’!

Geheel vernieuwd
Het Grenslandmuseum is helemaal opnieuw ingericht met nieuwe vitrines, nieuwe panelen, aangepaste ledverlichting én drie nieuwe exposities. Een hele klus waar de vrijwilligers van het museum veel energie en tijd ingestoken hebben.

Grensoverschrijdend
In het museum lopen drie exposities, een tijdelijke expositie over de groenteveiling in Dinxperlo, een tentoonstelling over de geschiedenis van de grens én een expositie over de douane en de smokkelaars. Hierbij wordt niet alleen aandacht besteed aan de geschiedenis van de grens in Nederland en de Nederlandse douane. Ook de geschiedenis van de andere kant van de Heelweg komt aan de orde én, door een schenking, heeft het museum een unieke collectie spullen gekregen van de Duitse douane.

Voorwerpen en verhalen
Het Grenslandmuseum verhaalt hiermee de geschiedenis en het leven aan de grens. Dat maakt het ook voor inwoners van Dinxperlo en Suderwick interessant om een keer te komen kijken. Het museum roept, met haar voorwerpen en verhalen, herinneringen op aan tijden, toen men de douane te slim af was, maar ook aan de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna van de annexatie. Natuurlijk wordt ook aan huidige grensoverschrijdende samenwerking aandacht besteed. Kortom je ziet een geschiedenis, die velen hier aan de grensstreek gevormd heeft. Mensen herkennen vaak familie of vrienden op foto’s en dan volgen de verhalen vanzelf.

Ook voor kinderen
Het Grenslandmuseum is niet alleen interessant voor volwassenen. Kinderen kennen vaak niet meer de grens en de grensbeleving. Het is voor hen normaal dat aan de ene kant van de Heelweg Duits gesproken wordt en aan de andere kant Nederlands. Er staan gele kruisen op de weg, maar de betekenis ontgaat hun vaak. Het museum vindt het belangrijk om ook aan kinderen de grensbeleving mee te geven. Het is bijzonder zoals we vandaag naast elkaar en met elkaar kunnen leven, hier is dat mogelijk, maar helaas is dat niet overal het geval.

Prijsvraag
Elke bezoeker aan het Grenslandmuseum kan op zaterdag 14 mei meedoen met een prijsvraag. Wie kent het nog: vroeger als men de grens overging moest het paspoort worden getoond en soms werd daar een stempel in gezet. Nu is dat alleen nog bekend van de paspoortcontrole op de vliegvelden. Dat de douane van stempelen houdt is al bij binnenkomst in het museum te zien. Het museum heeft daarom een prijsvraag bedacht: Tel het aantal stempels die in het museum te vinden zijn. Onder de goede inzendingen worden twee keer twee gratis entreebewijzen voor het Grenslandmuseum verloot.

Inwoner van Dinxperlo, De Heurne of Suderwick? Combineer dan op zaterdag 14 mei, een fietstochtje of een drankje op een terras met een gratis bezoek aan het Grenslandmuseum in Dinxperlo.

Openingstijden
Het Grenslandmuseum in Dinxperlo is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 16.30 uur en zondag van 13.30 tot 16.30 uur. Voor meer informatie zie de website: www.grenslandmuseum.nl 

Theo Diepenbroek, Marijke Verschoor-Boele en Arnold Betting, bestuur Grenslandmuseum. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit