Bredevoort 1940, N.H. pastorie in de sneeuw. Foto: collectie Leo van der Linde
Bredevoort 1940, N.H. pastorie in de sneeuw. Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje, een winters plaatje

Algemeen

BREDEVOORT - Een winters plaatje uit het jaar 1940, ruim tachtig jaar geleden gemaakt. Een toepasselijke opname in de wintertijd.

Door Leo van der Linde

‘s Winters worden er vrijwel geen ansichtkaarten uitgegeven. Deze kaart toont een aantal interessante aspecten, de St. Joriskerk op de achtergrond en de molen ‘Prins van Oranje’. De ansicht is gemaakt bij ‘t Zand Bredevoort. 

Hier is de voormalige Pastorie te zien, later was dit een kindertehuis. In 1914 geeft ds. Ledeboer de aanzet tot afbraak van de oude pastorie aan de Markt Bredevoort. Dankzij de hulp van de diaconie werd voor een bedrag van 10.000 gulden een nieuwe pastorie met het front aan ‘t Zand gebouwd. 

Het gebouw is midden jaren zeventig van de vorige eeuw afgebroken. Hierna verrees het gezinsvervangend tehuis ‘De Veste’. De bewoners hiervan zijn inmiddels verhuisd naar Aalten. Het huidige pand op deze plek heeft een woonbestemming gekregen. Egbert Pijfers schrijft: “Ik heb hier gewoond tot 1971 en heb een hele mooie jeugd gehad in Bredevoort. Kort voor mijn moeder in 2019 overleed, was ik nog een keer in Bredevoort met haar. Ze vertelde dat ze de mooiste jaren van haar leven had in Bredevoort. De inwoners van het stadje waren superlief voor de bewoners van het kinderhuis. Het was een prachtig huis met een hele mooie ligging aan ‘t Zand.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit