Monica Jansen en Brigitte Rougoor. Foto: Frank Vinkenvleugel
Monica Jansen en Brigitte Rougoor. Foto: Frank Vinkenvleugel

Monica Jansen en Brigitte Rougoor: twee bevlogen vrouwen die ‘Veur Dinxper - Deur Dinxper’ tot een succes maken

Algemeen

DINXPERLO - “’Naober van ut Jaor’, de kerstpakkettenactie en ga zomaar door. De mensen zullen er wel genoeg van krijgen als ze ons al weer in de krant zien”, lachen Monica Jansen en Brigitte Rougoor opgewekt aan het begin van het interview. “We vinden het wel leuk hoor en het is goed dat de mensen hier weten wat we doen.”

Door Marijke Verschoor-Boele

De schuur is na de drukte van de kerstpakkettenactie weer helemaal opgeruimd. “Tjonge en een spierpijn van het sjouwen dat we hadden”, verzuchten de dames. “Tot dit jaar deden we de Kerstpakkettenactie met zijn vieren, maar dat is echt niet meer te doen. We zijn nu voor Sinterklaas en Kerst met zijn zessen en dat is echt nodig. Mensen weten wie we zijn en zijn gul. We krijgen veel spullen, maar we krijgen ook gelddonaties. Vorig jaar zijn we via Facebook begonnen met een ‘Tikkie’ en dat loopt heel goed. Ook de inzamelingsactie bij de Jumbo liep dit jaar heel goed. Andere winkeliers weten ons eveneens te vinden en daar zijn we blij mee.”

De kerst is voorbij, de kasten zijn leeg en wachten erop om weer gevuld te worden met nieuwe producten. De gordijnen zijn dicht om de warmte binnen te houden, de kachel snort en de koffie met koekjes staan klaar op de ronde tafel. Het is gezellig. “Zo zitten we ook één keer per week, buiten de corona om, een middag met de koffieleutgroep”, vertelt Monica, “de groep is heel verschillend; ouderen en jongeren. Ze komen wel allemaal uit Dinxperlo, de Heurne, Breedenbroek of IJzerlo, want daar doen we het voor. Kinderen zijn er dan niet bij want die kleine oortjes horen vaak meer dan nodig is. Tijdens de koffie wordt er gepraat over van alles en nog wat. Soms wordt er gelachen, soms gehuild. Belangrijk is eerlijkheid en vertrouwen. Alles blijft tussen ons, bij ons en tussen de vier muren van de schuur.”

Monica en Brigitte zijn zes jaar geleden met de kerstpakketten begonnen; toen nog onder de naam ‘Ut gaet niet om ons’. “Toen deden we de wekelijkse uitgifte bij Figulus/Kulturhus maar we merkten al snel dat mensen een drempel hadden om het daar op te halen. Later zijn we het thuis in de schuur gaan doen waar meer anonimiteit is. We hebben toen de naam veranderd in ‘Veur Dinxper - Deur Dinxper’ zodat de mensen weten, dat als ze iets geven, dat het hier in het dorp en aangrenzende plaatsen blijft. Naast de koffieleutgroep hebben we ook de brood- en bolletjesgroep. Zij komen ook wekelijks de boodschappen halen. Met een boodschappenmandje kan iedereen zelf de boodschappen uitzoeken, één artikel van eenzelfde product. Zo blijft er ook nog wat voor de anderen staan.” benadrukken de dames. “Voorwaarde is wel dat je wekelijks zelf je boodschappen op moet halen”, zegt Monica, “het is ook echt bedoeld voor je eigen gezin en niet bijvoorbeeld voor de buren. Bij twijfel gaan we in gesprek met deze mensen want we willen wel dat er met goedheid eerlijk omgegaan wordt.”

Voor wie is ‘Veur Dinxper – Deur Dinxper’?
“Veur Dinxper – Deur Dinxper’ is voor iedereen die, zoals we wel zeggen, tussen wal en schip valt en van de minima moeten rondkomen”, leggen Monica en Brigitte uit, “eerlijkheid is voor ons heel belangrijk. We gaan geen financiën controleren of iemand onze boodschappen ook echt nodig heeft.” Monica vult aan: “De gemeente is op de hoogte van onze uitgiftes en staan achter ons. Aanmelding gaat vaak via via. Mensen lezen over ons in de krant of horen erover via anderen die bij ons komen of via het Meedoen-pact, maar het is vooral via kennissen, buren of vrienden.”

Groepsapp
“In onze groepsapp van de wekelijkse boodschappen worden ook andere artikelen, zoals gebruikte spullen die we aangeboden krijgen, geplaatst. Dat kan van alles zijn; van meubilair, wasmachines tot kleding en soms verse etenswaren die over zijn”, vertellen Monica en Brigitte, “je kunt meeloten op iets wat je graag wilt hebben; zijn er meerderen dan wordt er geloot. Je moet het dan wel zelf ophalen, maar lukt dat echt niet dan kan er meestal wel wat worden geregeld.”

Een deelnemer vertelt
Een deelnemer wil graag anoniem via de telefoon vertellen wat haar ervaring met ‘Veur Dinxper – Deur Dinxper’ is. “Het fijne is dat ik bij ‘Veur Dinxper - Deur Dinxper’ zelf kan uitzoeken wat ik wil. Ook het brood en de groente en het fruit is welkom. Zo hebben we af en toe een lekker bolletje bij de lunch en groente en fruit van echt goede kwaliteit. Wat ik ook heel fijn vind is de groepsapp waar dingen aangeboden worden. Ik had eetkamerstoelen die heel slecht waren en nu heb ik via de app mooie eetkamerstoelen die heel lekker zitten. Ik heb ook pas een tafeltje met een stoeltje voor de jongste gekregen... Allemaal dingen die ik echt niet kan kopen. Met Sinterklaas mocht ik speelgoed uitzoeken voor de kinderen en met kerst kreeg ik mooi kerstpakket. Ik kijk weer uit naar het koffiedrinken elke week, waarbij je elkaars verhalen aanhoort en er voor elkaar probeert te zijn. In verband met corona is dit nu niet mogelijk.”

Monica en Brigitte helpen graag mensen die wel wat extra’s kunnen gebruiken. “Door de verhalen, soms met een lach en een traan, krijgen wij weer de kracht en energie om door te gaan waar we mee bezig zijn. De glimlach en de dankbaarheid is voor ons een cadeautje, daar doen wij het voor”, besluiten ze. Monica Jansen en Brigitte Rougoor, terechte winnaars van ‘Naober van ut Jaor 2021’!

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit