Afbeelding

Muzikale Voetnootjes, Sinterklaas Wie Kent Hem Niet

Algemeen

Sinterklaas Wie Kent Hem Niet - Henk & Henk (1982)

De Goedheiligman

Sinterklaas, wie is er niet mee opgegroeid? Een feest dat de maand december voor mij een mooie start geeft. Ik ga het hier niet hebben over de controverse met betrekking tot Zwarte Piet, die discussie is er al jaren en er zullen voor- en tegenstanders blijven.

Voor mij is Sinterklaas een kinderfeest en om die reden wordt het bij ons thuis niet meer gevierd. Toen de kinderen nog jonger waren, was het een vanzelfsprekendheid dat we hier aan mee deden. Toen ik zelf jong was werd ik in deze periode dagelijks geconfronteerd met Sint en Piet. Onze winkel was versierd, de koopavonden waren druk bezocht en vooral erg gezellig. De Sinterklaas liedjes klonken door de straat en kinderen, verkleed als Zwarte Piet, probeerden hun snoep aan de man te brengen. Er waren genoeg mensen op straat die de verlanglijstjes probeerden bij elkaar te kopen. 

In tegenstelling tot Kerst zijn er weinig popliedjes gemaakt die een hit zijn geworden. Pater Moeskroen bracht in 1993 het gezellige ‘Kom Maar Binnen’ uit, dat in de tipparade bleef steken. Kinderen Voor Kinderen met Edwin Rutten, ja wel, ome Willem, hadden in 1986 een kleine hit met ‘Ik Ben Toch Zeker Sinterklaas Niet’ en af en toe kwam er een dansbaar Sint liedje in de Top 40, maar ze halen het niet bij ‘Sinterklaas Wie Kent Hem Niet’ van Henk & Henk, Temming en Westbroek, de leiders van Het Goede Doel. In 1982 scoorden ze een kleine hit met dit gezellige nummer en dito tekst. Vondsten als ‘Helaas, Helaas Is Sint Nooit Thuis En Soms Een Zwarte Piet, Die Trouwens In Zijn Vrije Tijd Opvallend Bleekjes Ziet’ en ‘Elk Jaar Op Vijf December Krijg Ik Al Een Kleur, Ik Weet Wat Me Te Wachten Staat: Een Schimmel Voor De Deur’ zijn passend voor liedjes van het Utrechtse duo.

Voor mij is dit een Nederpop klassieker, omdat het over een Nederlandse traditie gaat, die al jarenlang gevierd wordt. Of daar nu veel kadootjes bij horen, scherpe of humoristische gedichten en leuke surprises, het gaat om het samenzijn. Ik kijk met veel plezier terug op Sinterklaasvieringen in mijn jeugd, maar zeker ook die wij in ons gezinnetje hebben mogen vieren. De spanning op de gezichten als er op de raam geslagen werd ten teken dat de kadootjes voor de deur stonden, onvergetelijk!

Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet. Foto PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit