Negentien nieuwe stolpersteine gelegd in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Negentien nieuwe stolpersteine gelegd in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel

Opnieuw Stolpersteine gelegd in Dinxperlo

Algemeen

DINXPERLO - Op 10 november zijn in Dinxperlo negentien nieuwe Stolpersteine gelegd. De Stichting Stolpersteine Dinxperlo, opgericht in 2019, wil hiermee de herinnering aan de Joodse gemeenschap levend houden. De Dinxperlose families Fuldauer, Jacobi, Heilbron en negen Duits-joodse vluchtelingen, de familie Herz en de dames Funke-Emmerich, Ikenberg-Funke en Meier hebben op deze woensdagmorgen een herdenkingssteen gekregen.

In 2020 werden de eerste zeventien Stolpersteine gelegd. Helaas was toen een officieel moment door de coronapandemie niet mogelijk. Ook nu is gekozen voor een besloten legging. In samenwerking met Basisschool de Bosmark hebben leerlingen van groep 8 de reeds gelegde stenen gepoetst. Ook waren zij bij de plaatsing van de nieuwe Stolpersteine. Een bezoek aan het Joodse monument en de Joodse Begraafplaats sloot de educatieve morgen af. De datum van 10 november was gekozen vanwege de herinnering aan de Kristallnacht. In de Kristallnacht, die door de nazi’s werd georganiseerd in de nacht van 9 op 10 november 1938, zijn in heel Duitsland Joden aangevallen, hun bezittingen werden vernield. In deze nacht werden 1400 synagogen in brand gestoken en vernield.  

De laatste Stolpersteine zullen in 2022 gelegd worden. Op het youtube kanaal ‘stolpersteine dinxperlo’, zal binnenkort een film van de legging en een digitaal fotoalbum te zien zijn. Voor informatie: www.stolpersteinedinxperlo.nl

Scholieren van basisschool De Bosmark bij het monument. Foto: Frank Vinkenvleugel
Stolpersteine geplaatst in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Fiene Bluemink legt een steentje op een Joods graf. Foto: Frank Vinkenvleugel
De Joodse begraafplaats. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit