<p>Een vliegden op het Wekeromse Zand tijdens een mistige zonsopkomst. Foto: Jeroen van Wijk&nbsp;</p>

Een vliegden op het Wekeromse Zand tijdens een mistige zonsopkomst. Foto: Jeroen van Wijk 

Natuur in Beeld, Vliegdennen

ACHTERHOEK - Het is oktober en is de herfst toch echt begonnen. Er zit meer vocht in de lucht en ’s avonds koelt het snel af. Dit resulteert vaker dan in ieder ander seizoen in landschappen die in nevelen zijn gehuld. In het landschap vormen de contouren van markante vliegdennen fraaie blikvangers.  

Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, is een vliegden geen andere boomsoort dan een ‘gewone’ grove den die in veel Gelderse bossen staat. Vliegdennen zijn vernoemd naar de manier waarop het dennenzaad zich heeft verspreid: vliegend in de wind. Met een speciaal vleugeltje is het zaad hier ook uitermate geschikt voor. Vooral in open gebieden, zoals stuifzanden en heidevelden, kunnen de zaden ver worden verspreid. Doordat in deze gebieden weinig andere bomen staan, kunnen jonge boompjes vervolgens zonder ‘concurrentie’ opgroeien. Hierdoor groeien de dennen, in plaats van recht omhoog, in de typische vliegdennen-vorm.

Zoals veel naaldbomen, is ook de vliegden het hele jaar door groen. Toch is het echt een aanrader om juist in het najaar aandacht aan de grillig gevormde bomen te besteden. Met name tijdens zonsopkomst en bij windstil, helder weer kunnen door de combinatie van mist en zonlicht bijna magische sferen ontstaan. Niet alleen aantrekkelijk om te zien maar ook prachtig om te fotograferen! Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) beheert verschillende stuifzand- en heidegebieden waar vliegdennen te vinden zijn. Ook in de Achterhoek zijn vliegdennen te vinden maar zijn ze wel wat minder goed te zien omdat ze soms onderdeel zijn geworden van gesloten bos.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden