Het panel gaat in op vragen vanuit de zaal. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het panel gaat in op vragen vanuit de zaal. Foto: Frank Vinkenvleugel

Brainstorm-avond over woonvisie

Algemeen

DINXPERLO – Kulturhus Dinxperlo staat op woensdag 29 september in het teken van de woonvisie. De brainstormavond is georganiseerd door Platform Aalten. Wim Drenth leidt de avond in goede banen. Vertegenwoordigers uit verschillende geledingen zijn aanwezig om op een constructieve manier van mening te wisselen over dit onderwerp. Voordat de inleiding begint wordt door Ap te Winkel, voorzitter van Platform Aalten, verzocht om op een positieve manier een zegje te doen. “We hopen dat na deze avond enkele hobbels weg zijn genomen en dat er concrete mogelijkheden en kansen op tafel liggen. Zeuren heeft geen zin, we gaan aan de hand van enkele onderwerpen de discussie aan.”

Door Karin Stronks

In de inleiding wordt aangegeven dat in drie stappen de huidige knelpunten worden benoemd en stap vier is waarom er maatregelen moeten worden genomen. Ap te Winkel: “De bevolkingsgroei in de Achterhoek neemt de laatste jaren toe door onder andere ‘gezinsverdunning’, meer mensen wonen alleen, migratie uit het westen en uit het buitenland en meer jongeren willen graag in de Achterhoek blijven. Stap één, er is veel vraag naar woningen voor jongeren, starters en mensen met een kleine beurs. Gevolg is, stap twee, dat de prijzen van woningen stijgen, soms tot wel 20%. Stap drie is dat jongeren, starters en mensen met lagere inkomens ‘slachtoffer’ zijn van deze ontwikkeling. Stap vier is, het is rechtvaardig dat iedereen perspectief heeft op een woning, voor het vitaal houden van de arbeidsmarkt en vitaliteit en leefbaarheid in het algemeen en om kansen te bieden aan starters, jongeren en mensen met een kleinere beurs. De vraag is hoe?” 

‘Avond

krijgt 

zeker 

een 

vervolg’

Wethouder Ted Kok, die ruimtelijke ordening en huisvesting in zijn portefeuille heeft, krijgt het woord. Hij zegt: “We leven in een complexe wereld. De veranderingen gaan heel snel. Zo spreekt men van een krimpgebied, nu is er veel vraag naar woningen. Binnenkort komen we naar buiten met concrete plannen die veel betekenen voor de genoemde doelgroepen, starters, jongeren en mensen met lagere inkomens. Er zijn al initiatieven gaande, te denken aan uuthuuskes en tiny houses. Maar we zullen moeten kijken of er meer mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld naar rood voor rood, of we uuthuuskes of tiny houses in de kernen en buitengebied kunnen realiseren.” Er worden opmerkingen gemaakt over een ‘ouderwetse’ woningbouwvereniging, de gun-factor bij verkoop, langlopende procedures en bouwmaterialen die duur zijn, over energie-neutraal wonen, duurzaamheid. 

Vanuit Platform Aalten wordt een verhaal verteld. Over een grote boerderij die gesplitst is. Of er meerdere woningen van gemaakt kunnen/mogen worden. Voor de kinderen, twintigers. “Waar moet ik zijn met vragen als deze?” Een panel, bestaande uit wethouder Ted Kok, bouw-deskundige Rudie Mombarg, financieel expert Geraldo Ruesink en Gerard te Hennepe namens Platform Aalten gaat in op dit voorbeeld. Vanuit de zaal worden opmerkingen gemaakt. Over de website van de gemeente waar de informatievoorziening tekort schiet. Over jongeren die, mede door het leenstelsel, moeilijk een hypotheek kunnen krijgen. Over dat procedures te lang duren. Over vergunningen die moeizaam zijn te verkrijgen. Over hoge leges. Het advies lijkt eenduidig te zijn, dat men vragen als deze als eerste bij de gemeente moet neerleggen. Er gaan stemmen op om een onafhankelijke woonconsulent als eerste aanspreekpunt te benoemen. Een deskundige die weet wat er speelt, die onafhankelijk advies kan geven. 

Eric Wichgers noemt een voorbeeld, op Erve Veldboer in Langeveen, wonen twaalf families samen op een oud boerenerf. “Na een jarenlange strubbeling is deze woonvorm er uitgerold, passend in het landschap. Het maakt buitenaf wonen ineens betaalbaar.” Zou dat uitvoerbaar zijn in het buitengebied van de gemeente Aalten? Een dergelijke coöperatieve woonvorm te realiseren? Met meerdere geïnteresseerden een plan van aanpak maken? Samen met de gemeente, een architect, makelaar, investeerders, bouwbedrijf? Op deze manier erfdeling mogelijk maken? En hoe om te gaan met eventuele bezwaren van buurtbewoners? 

 “Tiny houses en uuthuuskes zijn over het algemeen gebaseerd op tijdelijke bewoning. Maar ik snap heel goed dat jongeren, starters en mensen met een minder volle beurs graag een gewoon huis willen, voor permanente bewoning. Het is nu eenmaal zo dat een tijdelijke vergunning sneller wordt verstrekt.” Geraldo Ruesink geeft aan: “Dan dient het volgende knelpunt zich aan, hoe krijg je een financiering rond bij een vergunning van tien, vijftien jaar?” Kok meldt nogmaals dat het college op zeer korte termijn naar buiten zal komen met concrete voorstellen. “We zullen ook eens kritisch kijken naar onze website. En het voorstel van een onafhankelijke woonconsulent meenemen.” Er wordt geopperd om als belangenverenigingen samen met de gemeente plannen te gaan maken. Ap merkt op: “We zien soms dat plannen voor bouw in een duur segment wel doorgaan en bouwplannen voor betaalbare woningen nogal eens stranden…” Kok merkt op dat zo’n 80% van de initiatieven worden geskipt. 

Wim Drenth vat de brainstormavond kort samen. “We moeten er vanuit gaan dat er best veel wél kan, dat we meer op de langere termijn moeten kijken, dat we vragen en ideeën rustig kunnen uitspreken. En dat deze avond zeker een gevolg zal krijgen. En we wachten af waarmee de gemeente naar buiten komt over een paar weken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant