<p>Anke Colenbrander neemt nieuwe hesjes, een boek en bloemen aan van wethouder Martin Veldhuizen. Foto: Karin Stronks</p>

Anke Colenbrander neemt nieuwe hesjes, een boek en bloemen aan van wethouder Martin Veldhuizen. Foto: Karin Stronks

‘We moeten het samen doen’

Anke Colenbrander in het zonnetje gezet

Door Karin Stronks

AALTEN – Anke Colenbrander is door wethouder Martin Veldhuizen en ambtenaar Jan ten Klooster in het zonnetje gezet. Ze krijgt een fraai boeket bloemen en het boek ‘Plastic soup atlas van de wereld’. Ze krijgt deze blijk van waardering omdat zij al twaalf-en-een-half jaar zwerfafval opruimt in de buurt rondom ’t Slaa. Anke: “Ik doe dit vanuit mezelf, maar ik ben heel blij met deze waardering!”

Nietsvermoedend komt Anke Colenbrander naar het gemeentehuis om een nieuw hesje, een afvalgrijper en handschoenen op te halen. Ze heeft deze materialen besteld bij Rova omdat haar ‘oude’ set spullen aan vervanging toe zijn. Wethouder Martin Veldhuizen en ambtenaar Jan ten Klooster vangen haar op en bieden een drankje aan. 

Ze is blij verrast en neemt plaats in de lounge van het gemeentehuis. “We waarderen het enorm dat u dit werk doet, dat u het initiatief neemt om zwerfafval in uw buurt op te ruimen”, zegt wethouder Veldhuizen. Anke reageert: “Nou, ik wandel toch met de hond, dan kan ik me net zo goed nuttig maken. Ik heb een band om mijn middel waar onze hond aangelijnd is en intussen ruim ik dan het zwerfafval op. Nee, geen plastic zak, ik neem een emmer en grijper mee en loop van prullenbak naar prullenbak.” 

Volgens Anke heeft het statiegeld heffen op kleine plastic flesjes al effect. “Ik merk dat er minder flesjes worden gedumpt. Blikjes kom ik wel veel tegen, vooral van energydrankjes. En in de coronatijd viel me op dat er heel veel sigarettenpeuken overal liggen.” Op de vraag van de wethouder hoe passanten reageren luidt het antwoord: “Helaas krijg ik niet veel positieve reacties. Al zijn er wel mensen die hetzelfde doen dan ik. Mensen zijn het nu wel gewend dat ik dit doe, in het begin werd ik nogal eens uitgelachen.” 

Er wordt nog wat gepraat over de ‘overkapte’ prullenbakken. “Dat is een goede maatregel. Voorheen werd er wel eens gebarbecued en vuurtje gestookt in de prullenbakken. Maar het is ongelofelijk dat mensen afval op de grond gooien terwijl op nog geen meter afstand een prullenbak staat.” Volgens ambtenaar Ten Klooster staan er zo’n 300 prullenbakken in de gemeente Aalten, die allemaal regelmatig geleegd worden. “Daar is iemand van de gemeente anderhalve dag per week druk mee.” 

Anke neemt de materialen in ontvangst uit handen van wethouder Veldhuizen en ze neemt afscheid. “Ik blijf zwerfafval opruimen, het is jammer dat het moet. Ik denk dat ouders hun kinderen hierin iets mee kunnen geven. We moeten het samen doen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden