<p>Foto: collectie Leo van der Linde</p>

Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje: centrum van Aalten rond 1903

AALTEN - Het zoekplaatje was vorige week een ruim 115 jaar oude afbeelding van het centrum van Aalten, met bekende aanknopingspunten. Toch is er wel wat veranderd in het straatbeeld van Aalten. Middelpunt in de Landstraat Aalten anno 1903 vormt de Oude St. Helenakerk. Deze staat in de steigers. Van 1898 tot 1903 vonden restauratiewerkzaamheden plaats. Liefst vijf jaar is men hiermee bezig geweest. Deze Hervormde kerk van Aalten, die vóór de Reformatie tot het Bisdom Munster behoorde, was oorspronkelijk gewijd aan de Heilige Helena.

Helena was de moeder van de Romeinse Keizer Constantijn de Grote die zich tot het Christendom had bekeerd. In de kerk bevinden zich laat 15e-en vroeg 16e eeuwse muur-en gewelfschilderingen. Deze muurschilderingen werden tijdens de Reformatie met een laag witkalk afgedekt. Toen in 1973 het pleisterwerk opnieuw gewit moest worden, bleek dat onder de zes tot zeven lagen kalk bijzondere muurschilderingen schuil gingen, Deze stellen de Twaalf Apostelen voor, een voorstelling van het Laatste Oordeel, een monumentale afbeelding van de kroning van Maria, een restant van een Anna te Drieën en een in West-Europa nauwelijks voorkomende afbeelding van keizer Constantijn de Grote samen met zijn moeder, de Heilige Helena, aan wie de kerk oorspronkelijk gewijd was. De schilderingen zijn in fasen ontdekt (1974, 1989, 2000-2002). In de jaren na 2002 zijn ze behoudend gerestaureerd.

Als het ware midden op de Landstraat-Bredevoortsestraatweg zien we café De Landman, ook wel café Florestijn genoemd. De familie Florestijn kwam oorspronkelijk uit Ouddorp op Goeree-Overflakkee en startte hier met een kroeg. Deze verdween in de jaren vijftig.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden