Han Tieltjes (midden) ontvangt enkele jonge skeelerfans die mee willen doen. Foto: Lydia ter Welle
Han Tieltjes (midden) ontvangt enkele jonge skeelerfans die mee willen doen. Foto: Lydia ter Welle

Veel belangstelling voor opening skeelerseizoen Peddelaars

AALTEN - Een paar maanden geleden was het nog het domein van de schaatsers. Woensdagavond kwamen velen, waaronder meer dan vijftig nieuwelingen, naar de 400 meterbaan op Sportpark Zuid. Ook om te schaatsen, maar dan op wieltjes. De Peddelaars opende het skeelerseizoen.

Door Lydia ter Welle

Han Tieltjes is één van de kartrekkers van de afdeling skeeleren van de Peddelaars. "We zijn van oorsprong een toer- en wielervereniging, maar toen de club twee jaar geleden gehuisvest werd op Sportpark Zuid, met die prachtige baan, hebben we ook een afdeling skeeleren opgericht. Van 1 april tot en met 30 september bieden we de mogelijkheid aan om te komen skeeleren, en ook hebben we in Jo Kal een geweldig enthousiaste instructeur. Ze verzorgt met veel kennis van zaken de trainingen."

De Peddelaars biedt iedereen, van jong tot oud, gelegenheid om kennis te maken met de skeelersport in een tien weken durende beginnerscursus tegen gereduceerd tarief. "We noemen de deelnemers aspirant-leden, want we melden ze wel aan bij de bond. Op die manier zijn ze verzekerd. Jo Kal en enkele andere trainers verzorgen de lessen. Mensen leren allerlei technieken, zoals bochten maken, remmen zonder de rem te gebruiken, op een been rijden, plotseling uitwijken. En voor wie echt helemaal geen ervaring heeft, hebben we een paar rollators op de baan staan. Dat werkt prima om het vertrouwen te krijgen op skeelers", vertelt Tieltjes.

De Peddelaars stelt het dragen van een helm verplicht, en adviseert ook het gebruik van pols-, knie- en elleboogbescherming. Voor beginners zijn die artikelen te leen bij de club. De introductielessen zijn op woensdag van 18.30 tot 19.30 uur; daarna kan men vrij skeeleren tot 21.00 uur. Op vrijdagavond van 18.30 tot 21.00 uur en op zondagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur is er gelegenheid om vrij te skeeleren. Tieltjes: "Als de groep aspirant-leden erg groot is, wordt die gesplitst in een woensdag- en een vrijdaggroep. Dan is er ook op vrijdagavond les."

Wie besluit om definitief lid te worden van de Peddelaars heeft diverse voordelen. Leden hebben het gehele jaar onbeperkt toegang tot de skeelerbaan, ook buiten de reguliere trainingstijden (mits er geen wielertrainingen, wedstrijden of andere activiteiten op de baan zijn).
Ook zijn de leden automatische verzekerd van een lidmaatschapskaart voor het hele gezin bij IJsvereniging de Hare voor onbeperkt schaatsen op de ijsbaan op het sportpark (bij natuurijs uiteraard). En de leden genieten bij de skeelerclubsponsor Free-Wheel in Vorden van een korting op de aanschaf van skeelermateriaal en skeelerkleding met deskundig advies van de skeelerspecialist bij uitstek: Arjan Momberg.

De Peddelaars organiseert ook enkele wedstrijden. In juli is er op de baan een wedstrijd in de Free-Wheel Cup-competitie. Die landelijke competitie is bestemd voor rijders met een licentie, maar de Peddelaars houdt dan ook een wedstrijd voor rijders zonder licentie.

Aanmelden voor de beginnerscursus kan nog steeds; meer informatie is te vinden op de website.


peddelaarsaalten.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden