Ramon met de maquette. Foto: eigen foto
Ramon met de maquette. Foto: eigen foto

Ramon Vreeman maakt maquette van verdwenen watermolen op de Pol

AALTEN - Ramon Vreeman uit Aalten heeft een maquette gemaakt van de rond 1900 verdwenen watermolen in de Slingebeek op de Pol. Dat deed hij op basis van oude foto's en schilderijen.

Al geruime tijd heeft Ramon Vreeman (31) veel vrije tijd, omdat de horeca stilligt en hij daardoor tijdelijk geen werk heeft bij Partycentrum ’t Noorden. Ramon besloot: "Niet bij de pakken neerzitten, maar iets gaan doen wat mijn interesse heeft." Hij houdt zich al jaren bezig met zijn modelspoorbaan en heeft ook veel interesse voor alles wat min of meer verdwenen is in Aalten. Bij het zien van foto’s van de verdwenen watermolen in de Slingebeek op de Pol, besloot hij deze watermolen na te bouwen als maquette. Hoewel fotografie tegen het einde van de negentiende eeuw nog in de kinderschoenen stond, werd deze molen kort voor de afbraak meerdere keren gefotografeerd. Later werd de molen door tekenaar en schilder Piet te Lintum vastgelegd. De watermolen is ruim 120 jaar geleden verdwenen, maar spreekt nog wel tot de verbeelding.

Ramon besloot om de molen na te maken met behulp van onder andere digitale technieken. Met een 3D-printer ging hij in december aan de slag; nu is de maquette af. Ramon: “Ik ben er super trots op. Naast het werk van de 3D-printer, zit er meer dan 40 uur werk in. De maquette is gemaakt op een plank van 47 bij 22 centimeter.” Ramon gebruikte onder andere roerstaafjes in twee diktes, modelbouwschuimplaten, vuurpijlstokjes, karton, een klein stukje regenpijp, zand, modelbouwgras en uiteraard het materiaal voor de 3D-printer. Met die printer maakte hij ruim 900 dakpannetjes gemaakt.

Ramon heeft al veel positieve reacties gehad op zijn watermolen. Zo zei iemand: “Een klein meesterwerkje. Klasse! De kunst bij opa afgekeken, zeker!" Ramons grootvader was Bernard Buesink, de bedenker en initiatiefnemer van het Modelspoorpanorama aan de Beerninkweg in Aalten. Ramon: “Het maakt mij trots om elke keer naar het bouwwerk te kijken en dan te bedenken wat mijn opa zou hebben gezegd. Ik weet zeker dat hij enorm trots is.”

Ramon heeft de smaak te pakken. Zijn volgende project wordt ook weer bouwwerk dat al vele jaren verdwenen is uit Aalten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden