De vrijwilligers van Tafeltje Dekje melden zich met de lege maaltijddozen bij De Kattenberg, om daarna met de warme maaltijden op weg te gaan. Foto: Lydia ter Welle
De vrijwilligers van Tafeltje Dekje melden zich met de lege maaltijddozen bij De Kattenberg, om daarna met de warme maaltijden op weg te gaan. Foto: Lydia ter Welle

Tafeltje Dekje: ook nu met winterweer

Algemeen

AALTEN/DINXPERLO/DE HEURNE – De stichting Tafeltje Dekje Aalten/Dinxperlo/De Heurne bezorgt met een vrijwilligerskorps dagelijks maaltijden bij zo’n zestig mensen. Ook nu Koning Winter zo heeft toegeslagen.

Door Lydia ter Welle

Bestuursleden Herman Onnink, Jan van Schijndel en Bennie Stronks van de stichting, ook actief als chauffeurs, vertellen graag hoe zij, ook nu, onder de wat moeilijker omstandigheden de maaltijden bezorgen. Herman Onnink: “We kregen – toen duidelijk werd dat het echt winter zou worden – de vraag of we wel wilden doorgaan met bezorgen. Wij hebben als bestuur overlegd met de vrijwilligers, en op basis daarvan besloten gewoon door te gaan. We hebben de werkwijze en de routes een beetje aangepast, en voor wie echt liever niet rijdt, nu, andere vrijwilligers ingeschakeld. En het loopt prima. De mensen waar we bezorgen, zijn erg blij en dankbaar, dat we doorgaan.”

Ontstaan
De stichting Tafeltje Dekje is ontstaan, nadat – bijna een jaar geleden – Careaz stopte met de levering van maaltijden. “Een aantal van de huidige vrijwilligers bezorgde in de afgelopen jaren ook al de maaltijden van Careaz. Toen Careaz ermee stopte, zijn we gaan kijken naar mogelijkheden om de bezorging van de warme maaltijden voort te zetten. Dat lukte, met de maaltijden van Apetito, een bedrijf waarvan het Nederlandse hoofdkantoor in Denekamp is gevestigd”, vertelt Herman Onnink.

De stichting Tafeltje Dekje coördineert de aflevering van de maaltijden. Dat gebeurt door mannen en vrouwen, die allemaal een vrijwilligersovereenkomst hebben getekend met de stichting. De stichting zorgt voor het uitbetalen van de onkostenvergoedingen aan de vrijwilligers. Bennie Stronks zegt: “De mensen betalen de maaltijden aan de leverancier, en dat is Apetito, een groot bedrijf met het Nederlandse hoofdkantoor in Denekamp. Wij coördineren alleen de bezorging in Aalten, Dinxperlo en De Heurne. Apetito levert dagelijks in Europa 1,3 miljoen maaltijden, aan particulieren, maar ook aan zorginstellingen en andere bedrijven.

Warm
De maaltijden voor Tafeltje Dekje Aalten/Dinxperlo/De Heurne worden afgeleverd bij ’t Zwaantje in Lichtenvoorde. Daar worden ze in speciale stoomovens warm gemaakt. Jan van Schijndel: “En warm is echt flink warm, hoor. Ook dankzij de speciale vervoerboxen blijven ze nog zeker een uur heel goed warm, zodat wij zonder problemen een smakelijke warme maaltijd kunnen afleveren. De klant moet echt nog wel even blazen, als we de maaltijd afleveren. We nemen dan de (lege) maaltijdbox van de vorige aflevering weer mee. Die gaan weer terug naar ’t Zwaantje.

Bekend met de cliënten
Tafeltje Dekje werkt in ploegen. Onnink: “Onze vrijwilligers rijden een week lang dezelfde route, komen in die week elke dag bezorgen. Dat vinden we een voordeel, want we zien dat ons vrijwilligerswerk méér is dan alleen afgeven van een maaltijd. Onze vrijwilligers kennen de klanten, want we zorgen bewust dat iemand de ene week route 1 heeft en de andere week dat hij dienst heeft, route 2. Ze weten precies dat ze bijvoorbeeld voor de ene klant even het cellofaan van de serveerschaal moeten halen, omdat hij of zij dat zelf niet kan. Bij de ander hoeven ze de maaltijdbox alleen maar even neer te zetten. Maar overal is ons bezoek een contactmomentje voor de mensen. Soms is het één van de weinige momenten, of zelf het enige moment op een dag, dat iemand mensen ziet.” Juist om die reden zou het bestuur van de stichting Tafeltje Dekje graag zien, dat de bezorgservice ook vanuit de gemeente wordt gesteund. Daarover willen zij binnenkort graag in gesprek met wethouder Joop Wikkerink.

Er zijn ook maaltijdservices waarbij mensen een koelverse maaltijd krijgen, die zij zelf moeten opwarmen in een magnetron. Van Schijndel: “Maar niet iedere cliënt is even handig met technische apparaten. Daarom ben ik ook zo blij dat we deze oplossing hebben gevonden.”

Dankbaarheid is groot
Normaal gesproken halen de chauffeurs van dienst zelf de maaltijden op in Lichtenvoorde, om ze daarna te bezorgen. Nu, met die gladheid, rijdt één van de bestuursleden naar Lichtenvoorde, haalt alles daar op, en dan treffen ze elkaar bij de ingang van De Kattenberg om daar de maaltijden te verdelen over de auto’s, waarna er bezorgd wordt. Stronks: “Dit heel dankbare vrijwilligerswerk kost je maximaal zo’n twee uurtjes per dag, van ongeveer elf tot een uur. En ja, soms doe je iets meer dan alleen de maaltijd afleveren: ik heb al wel eens een klok opgewonden voor iemand die dat niet meer zelf kon, of een brief meegenomen om te posten. Maar je ondervindt veel dankbaarheid voor wat je doet!”

De bestuursleden van Tafeltje Dekje benadrukken dat zij geen enkel commercieel belang hebben in de verkoop van de maaltijden. “Wij coördineren alleen het bezorgen ervan. Zoals we dat deden toen ze werden gemaakt door Careaz. Dat is zoals we dat nu doen met die van Apetito. Als mensen vragen hebben, kunnen we helpen met het zoeken naar antwoorden, net zoals we ook helpen met het invullen van de formulieren. Dat zien we gewoon als een soort van mantelzorgtaak, die we met veel plezier verrichten!”, aldus Herman Onnink.
Voor informatie over dit vrijwilligerswerk en over de bezorgservice kan men contact opnemen via tafeltjedekjeaalten@gmail.com of tel. 06-43791963.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant