Horeca zegt: 'winkels open, dan ook horeca open'

Algemeen

AALTEN - De horecaondernemers die eerder aankondigden half januari open te gaan, eisen openstelling op basis van gelijkheid. “Uiteraard zien wij ook de penibele situatie op dit moment in de Nederlandse ziekenhuizen. Wij zijn niet blind voor de werkelijkheid, dus schuiven we 17 januari op naar het moment dat ook de winkels weer open mogen”, licht Johan de Vos Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Breda als woordvoerder toe in een persbericht. De hoge besmettingscijfers van de afgelopen maanden zijn niet aan de horeca toe te schrijven, want de horeca was immers gesloten. "Daarom vinden wij het dan ook niet meer dan logisch dat zij gelijktijdig met de winkels weer opengaan. De rek is er nu echt uit, we zitten in de blessuretijd van het financieel haalbare van onze onderneming", aldus de Vos. De afdeling Aalten van KHN is één van de 65 afdelingen die deze eis op tafel leggen.

Nu duidelijk is dat de besmettingscijfers van de afgelopen maanden niet toe te wijzen zijn aan de horeca, vervalt iedere onderbouwing om aan horeca andere voorwaarden en eisen te stellen dan aan andere sectoren. Heropening van de horeca op basis van het aantal gasten per vierkante meters – zoals dat ook in winkels en andere doorstroomlocaties geldt – is daar onderdeel van. “Nu ook de winkels dicht zijn, is het voor het kabinet dé uitgelezen kans om ons bij heropening wél gelijk te behandelen. Met gelijke voorwaarden en protocollen. Wij eisen als ondernemers dan ook om de openstelling van de horeca gelijk te trekken met de winkels. Dat houdt in: winkels open = horeca open!”, aldus De Vos.

Gezondheid staat ook bij de horecaondernemers nog steeds op één. Inmiddels is bewezen dat horeca de meest gereguleerde sector is als het gaat om corona-maatregelen. Het aantal gasten is namelijk goed te controleren, door gezondheidschecks en registratie draagt de horeca actief bij aan bron- en contactonderzoek en iedereen wordt – volgens protocol – op minimaal 1,5 meter van elkaar geplaceerd. Daarmee is er dus géén sprake van nauw contact volgens het RIVM en de GGD. Zelfs niet als men voor langere tijd in dezelfde ruimte verblijft, zo stellen de horecaondernemers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant