<p>Vlnr:Guido Uland, Bert Weevers en Esther Diepenbroek bij een praktijkruimte in Bredevoort die mag worden omgezet naar wonen. Foto: PR</p>

Vlnr:Guido Uland, Bert Weevers en Esther Diepenbroek bij een praktijkruimte in Bredevoort die mag worden omgezet naar wonen. Foto: PR

PP: 'Doe beroep op volkshuisvestingsfonds van 450 miljoen'

AALTEN/DINXPERLO/BREDEVOORT - Er komt een volkshuisvestingsfonds voor leefbaarheid en duurzaamheid van 450 miljoen. Dat staat in een brief van 6 november van het kabinet. Uit het fonds kunnen gemeenten en woningcorporaties samen een aanvraag indienen. Vooral voor grote steden en grensregio’s. De Achterhoek wordt bij name genoemd. “Een gouden kans”, vindt de fractie van de Progressieve Partij. “Wij roepen het college aan hier direct werk van te maken.”

Landelijk succes
Het landelijk fonds is het resultaat van onderhandelingen tussen het kabinet en de fracties van GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer. In ruil voor steun voor de wonen-begroting krijgen de twee partijen een beperking van de huurstijging en het kabinetsvoorstel om de inkomensgrens voor sociale huurwoningen te verlagen wordt ingetrokken. En dus een leefbaarheids- en duurzaamheid fonds voor onder meer de grensregio’s.

PP-wensen voor betaalbaarheid
“Zo’n fonds past precies binnen de ideeën die wij hebben over waar het heen moet met de volkshuisvesting”, zegt PP-woordvoerder Bert Weevers. “Ook vinden wij het mooi dat de huurstijging aan banden gelegd wordt en dat ook eenpersoonshuishoudens makkelijker voor sociale woningbouw in aanmerking komt. Moeten die er wel zijn. In onze derde advertentie over wonen in de gemeente geven wij aan dat betaalbaarheid van zowel koop- als huurwoningen naast duurzaamheid het belangrijkste is. Zo’n fonds kan daarbij helpen, bijvoorbeeld om bestaande boerderijen, winkels, grotere woonhuizen geschikt te maken voor bewoning voor doelgroepen als starters en senioren. Of voor het verduurzamen van woningen van vòòr 1970 die veelal nog slecht geïsoleerd zijn.”

Woonvisie
Begin volgend jaar praat de gemeenteraad over de aangepaste woonvisie. De Progressieve Partij bereidt zich daar op voor door in gesprek te gaan met huurdersverenigingen en individuele woningzoekenden en experts. In drie advertenties in de De Band en Aalten Vooruit, als crisis-steun voor lokale media, laten de progressieven hun ideeën weten. Via sociale media wordt de discussie gestimuleerd. Afhankelijk van corona-maatregelen organiseert PP in december een interactieve discussie-sessie over de woonbehoefte in de gemeente. Op 16 december wordt de Achterhoek Monitor gelanceerd met cijfers over volkshuisvesting. De Progressieve Partij roept jongeren op hun woonwensen aan te geven via de facebookpagina Starterswoning Achterhoek.

Deze week staat de advertentie in de Aalten Vooruit, vorige week in De Band.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden