Links Job Cohen en rechts Peter Hobbelen
Links Job Cohen en rechts Peter Hobbelen Al Hajem

‘Stop met sociaal ondernemen’

XInterviews & Achtergrond

Het klink paradoxaal, maar om succesvol zakelijk sociaal te ondernemen moeten we stoppen met sociaal ondernemen. Dat is althans de stellige overtuiging van Doetinchemmer Peter Hobbelen, CEO van de Confed Group in Amersfoort. Hij vertelt in een boek met als titel Stop met sociaal ondernemen, dat onlangs verscheen, over zijn persoonlijke zoektocht en zijn geheel vernieuwde visie op dit onderwerp.

Het eerste exemplaar van het boek, geschreven door Bert den Boer, werd in ontvangst genomen door Job Cohen, voorzitter van Cedris, de landelijke vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt.

Door schade en schande en vele successen wijs geworden, weet Peter Hobbelen als geen ander hoe rendabel en sociaal ondernemen hand in hand gaan. Hij was tot 2010 zeven jaar directeur van Hameland, de sociale werkvoorziening van de Oost Achterhoek. Hij kent inmiddels de antwoorden op vragen als: ‘Hoe kom je als sociale onderneming tot een bedrijfseconomisch verdienmodel?’ En: ‘Wat is de toegevoegde waarde en rol die ondernemers kunnen spelen om betaald werk te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?’
Hobbelen: “In Nederland staan een miljoen mensen aan de kant die willen en kunnen werken onder aangepaste omstandigheden, maar werkgevers willen hier niet aan. Deze mensen hebben geen afstand tot de arbeidsmarkt, maar het is juist andersom. De Confed Group bewijst dat succesvol zakelijk sociaal ondernemen met het mixed people-concept wel degelijk mogelijk is.”

Dit boek, geschreven door Bert den Boer, is volgens de Doetinchemmer geen ‘te mooi om waar te zijn’ succesverhaal, maar hij hoopt dat het als inspiratie gaat dienen voor startende en ervaren sociale ondernemers, docenten en studenten in het hoger onderwijs, potentiële investeerders, bankiers, beleidsmakers en politici op lokaal en landelijk niveau. “Het is tijd om zakelijk sociaal ondernemen serieus te nemen, al is het nu bijna nog een niche. Het is hard nodig dat we nieuwe mogelijkheden gaan zien, om zo de maatschappij inclusiever te maken en het als het nieuwe normaal gaan zien. Ik weet zeker dat dit boek hieraan kan bijdragen.”

In het verhaal van de in Doetinchem woonachtige ondernemer wordt duidelijk gemaakt hoe volgens hem sociale ondernemingen een bijdrage kunnen leveren om meer mensen met een arbeidsbeperking of een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Zeker als het ze lukt een balans te vinden tussen idealisme en zakelijkheid. In het boek komt de kritiek naar voren op een grotendeels falende Participatiewet, een toenemend aantal sociale ondernemingen, sociale werkvoorzieningen met alle geldzorgen van dien voor betrokken wethouders, een sociale ondernemer met een toepasselijk verhaal. Het serieuze thema wordt verluchtigd met illustraties van cartoonist Djanko.

Ingrediënten die tot het vlot geschreven boek met de intrigerende titel Stop met sociaal ondernemen hebben geleid. Het is verkrijgbaar bij de bekende boekhandels, managementboek.nl en bol.com. Ook is het te bestellen via stopmetsociaalondernemen@confed.eu..

Dit artikel wordt u aangeboden door Confed Group. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant