Michiel en Karin met Koos en de rode lampionnen. Foto: PR
Michiel en Karin met Koos en de rode lampionnen. Foto: PR

Lampionnenroute voor Aaltense kinderen

Een spannende speurtocht door het centrum van Aalten

AALTEN - Voor de Aaltense kinderen zit een lampionnenoptocht er dit jaar niet in. Vanwege de coronamaatregelen is de optocht, onderdeel van het Volksfeest, afgelast. Begrijpelijk, maar erg jammer voor al die kinderen, vonden Michiel Stronks van Figulus Welzijn en Karin Kraaijenbrink. Samen bedachten ze een alternatief plan: de Lampionnenroute. In september kunnen de kinderen coronaproof een spannende lampionnenroute lopen door het centrum van Aalten en daarmee slepen ze hun Lampionnenroute-diploma in de wacht.

Tijdens het lopen van de Lampionnenroute zoeken de kinderen naar rode lampionnen. Lampionnen die plots verdwenen zijn uit het feestgebouw waardoor het lampionnenfeest nog niet door kan gaan. Bij de route hoort een verhaaltje over Boris die best een beetje boos is. Boos omdat het lampionnenfeest dit jaar niet door gaat. Boos omdat de mensen minder blij zijn. De burgemeester uit het dorpje waar Boris woont, vraagt of iedereen in het dorp mee wil helpen zoeken. Dat zoeken vindt Boris zo spannend en leuk dat hij eventjes vergeet dat hij boos was, en juist blij is.

Karin: “Ik schreef dit verhaaltje voor mijn jongste zoontje Koos van zes. Ik werk als tekstschrijver dus verzin wel vaker wat op papier voor ze. Ditmaal is corona natuurlijk de aanleiding. De dingen die allemaal niet door kunnen gaan hebben veel impact. Toen ik Koos vertelde dat de lampionnenoptocht niet doorging, baalde hij echt flink. ‘Weer iets wat niet door gaat door die stomme corona.’ Afgelastingen die voor ons veel beter te duiden en uit te leggen zijn, zijn voor kinderen steeds minder goed verklaarbaar. Sommige dingen horen ook heel erg bij de tijd van het jaar. Als de school na de zomervakantie weer begint, is het vlak daarna kermis. Dat zijn momenten waar ze naar uitkijken en onbewust naar toeleven. Ik bedacht voor hem een alternatieve route om samen met onze geknutselde lampion in het donker te gaan wandelen door het centrum. Toen de berichten over de afgelaste Sint-intochten binnenrolden, bedacht ik me dat misschien wel meer ouders het de komende tijd leuk vinden om wat alternatiefs te doen in plaats van niets.”

Figulus Welzijn haakte enthousiast aan en vulde het idee aan met leuke extra’s. Voor ouders is er vanaf dinsdag een pakketje verkrijgbaar voor het lopen van de route. Michiel Stronks van Figulus: “Vanaf dinsdag liggen er pakketjes klaar in het blauwe bakje bij het informatiebord bij de ingang van de Ahof. Iedereen die het leuk vindt om te lopen, kan dan gratis zo’n pakketje afhalen en vanaf donderdag de route lopen. Het pakketje bestaat uit een vindkaart, de route en het verhaaltje. Ook krijgen de speurders nadien een echt Lampionnenroute-diploma. De ouders moeten ons maar helpen bij het uitreiken daarvan.”

De kinderen die speuren naar de rode lampionnen vinden deze in het centrum van Aalten. Michiel: “Dank aan alle enthousiaste bedrijven en inwoners die zo van deze route een leuke speurtocht maken. De route hoef je niet op de avond van de lampionnenoptocht te lopen. Dat kan wel, maar de lampionnen hangen er de hele maand september en de pakketjes zijn ook die hele maand bij ons te verkrijgen. Er is dus alle tijd om op pad te gaan. Kinderen die hun vindkaart na afloop bij ons inleveren maken nog kans op een mooie prijs ook! We hopen hiermee de kleine kinderen wat leuks te bieden. Een coronaproof uitje als kleine pleister op de wonden.”

Bewoners van huizen langs de route worden van harte uitgenodigd om vanaf donderdag tot en met september lampionnen achter hun ramen te verstoppen ter vergroting van de feestvreugde. Michiel: “Dat mag natuurlijk in alle kleuren. De rode van de route tellen mee voor de prijs. Het is voor de kinderen leuk om van alles te zien tijdens het wandelen.” Karin: “Ik hoop dat het ouders en hun jonge kinderen een leuke wandeling, moment of herinnering oplevert. Natuurlijk hoop ik dat alle Aaltense kinderen volgend jaar samen weer in een grote stoet door de straten kunnen. Aan het einde van het verhaaltje vertelt de burgemeester uit het dorpje van Boris dat - als het feest dan straks toch door kan gaan - iedereen dat hoort. Als symbool om geduldig uit te blijven kijken naar dat wat straks allemaal wél weer kan. Tot die tijd doen we het gewoon met alternatieve ideeën!”

De Lampionnenroute, de vindkaart en de diploma’s zijn vanaf dinsdag 15 september bij de voordeur van de Ahof af te halen. De rode lampionnen zijn de hele maand september te vinden. Voor meer info kan men contact opnemen met Michiel Stronks van Figulus Welzijn: m.stronks@figuluswelzijn.nl.

De route is als volgt: vertrek bij Ahof. Hofstraat. Einde Hofstraat rechts naar Kerkstraat. Bovenaan Kerkstraat linksaf naar Peperstraat. Einde Peperstraat rechtsaf naar Bredevoortsestraatweg. Bij kruising linksaf naar Prinsenstraat. Vanaf de Prinsenstraat linksaf naarFrerikspad. Einde Frerikspad rechtsaf naar Bredevoortsestraatweg. Einde Bredevoortestraatweg linksaf naar Landstraat. Onderaan Landstraat richtingparkeerplaats Action en via pad vanaf parkeerplaats naar Wehmerpad richting de Wehmerstraat. Wehmerstraat linksaf. Einde Wehmerstraat linksaf naar Bonifaciusstraat. Linksaf naar Polstraat. Einde route bij Ahof.
Bij de foto: Michiel Stronks (Figulus Welzijn) en Karin Kraaijenbrink en haar zoontje Koos.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden