Irma van der Galiën bekijkt samen met Xandra Wolterink de inhoud van de waakmand. Foto: PR
Irma van der Galiën bekijkt samen met Xandra Wolterink de inhoud van de waakmand. Foto: PR

Estinea ontvangt waakmanden van GUV Uitvaartzorg

Algemeen

AALTEN - Een blauwe mand met witte bloemetjes, met daarin onder andere thee, chocola en een warme deken. Niet zomaar een mand, maar gevuld door GUV Uitvaartzorg en bedoeld voor naasten die waken bij hun dierbare: een zogeheten waakmand. Estinea ontving maandag 13 juli officieel drie waakmanden van GUV Uitvaartzorg.

In een waakmand zitten materialen en voorwerpen voor familieleden en andere naasten, die ze kunnen gebruiken op het moment dat ze waken. Spulletjes die verlichting, rust of troost kunnen bieden. Irma van der Galiën, leercoach palliatieve zorg bij Estinea, legt uit: “Een zachte, aaibare deken is bijvoorbeeld erg fijn als er ’s nachts gewaakt wordt en het koud is. Ook zitten in de waakmand geurtjes, boekjes met mooie teksten, een bluetoothspeaker en theesoorten. En olie om bijvoorbeeld elkaars handen te masseren. Je bent dichtbij elkaar en het ontspant.”

Een zorg uit handen
Van der Galiën biedt ondersteuning aan medewerkers van Estinea die te maken hebben met bewoners die terminaal zijn. “De ervaring leert dat medewerkers het fijn vinden dat er een waakmand is, omdat het een zorg is die uit handen wordt genomen. Dankzij de bijdrage van GUV Uitvaartzorg hebben we de manden goed kunnen vullen en kunnen overhandigen aan teams op verschillende locaties van Estinea.”

Luka Doppen en Anne van Dillen zijn twee begeleiders van Estinea die gebruik hebben gemaakt van de waakmand. Doppen: “In korte tijd hadden wij in ons team te maken met het overlijden van twee cliënten. Een heftige periode midden in de coronacrisis. Op onze locatie wonen mensen met een ernstige meervoudige beperking met een intensieve zorgvraag en wij zochten naar verschillende manieren om bij de cliënt aan te kunnen sluiten in de laatste levensfase.” Dillen: “Samen met de leercoaches hebben wij veel tips kunnen uitwisselen en kregen wij de waakmand om ons hierin te ondersteunen. De waakmand was voor ons echt van toegevoegde waarde.”

Voorbespreking geeft rust
Xandra Wolterink, uitvaartbegeleidster bij GUV en docente uitvaartzorg: ”Omdat wij dagelijks het belang ervaren van een goede voorbereiding rondom het afscheid nemen, draagt GUV graag bij door middel van het aanbieden van deze waakmanden. Als dierbaren de tijd krijgen om zich voor te bereiden op het naderende afscheid, het levenseinde, dan kan dat het rouwproces positief beïnvloeden. Omdat men een voldaan gevoel heeft over alles wat men nog voor hun dierbare heeft kunnen doen om hem/haar een passend afscheid te geven.”

Wolterink: “Wij vinden het belangrijk mensen te ontzorgen. Daarom bespreken wij de wensen en vragen over onderwerpen rondom het overlijden en de uitvaart graag op tijd. Zo’n informatie en voorlichtingsgesprek noemen wij een ‘voorbespreking’ en dat doen wij gratis. GUV geeft al jaren kosteloos informatie via open dagen en lezingen, voorbesprekingen horen daar ook bij. Wij komen dan bij de mensen in hun eigen vertrouwde omgeving, of als men liever bij GUV op kantoor komt, dan is men daar ook welkom.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant