Ab van der Geest in zijn achtertuin. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Ab van der Geest in zijn achtertuin. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Hard werken en actief voor politiek, Bredevoort en de lokale omroep

Algemeen

In memoriam Ab van der Geest

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Een van de vaste gasten bij de raadsvergaderingen in Aalten was Ab van der Geest. Met een notitieblokje en pen volgde hij de vergadering, want hij schreef voor het Bredevoorts Nieuws. Veertien jaar was hij zelf gemeenteraadslid geweest en bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was hij nog lijstduwer voor het CDA. Als in het najaar weer publiek bij de raadsvergaderingen aanwezig mag zijn, zal de afwezigheid van Ab van der Geest bij de raadsleden en regelmatige bezoeker meteen opvallen. Menigeen zal hem dan missen. Op 30 juni is Ab van der Geest overleden. Hij is 81 geworden en was al een tijdlang ziek.

Bredevoorts Nieuws
Tot oktober vorig jaar verscheen Ab van der Geest ook af en toe bij de wekelijkse persgesprekken van burgemeester en wethouders, maar alleen als er een besluit over een Bredevoorts onderwerp was genomen. Daarover moest dan geschreven worden voor Bredevoorts Nieuws. Op dinsdag 22 oktober verscheen het laatste nummer van het blad dat om de twee weken verscheen. Er kon geen opvolger gevonden worden voor Van der Geest, die na tien jaar eindredacteur te zijn geweest had aangegeven te willen stoppen. Hij bleef daarna toch nog een enkele keer over Bredevoort schrijven voor Aalten Vooruit en wees de medewerkers van die krant regelmatig op interessante Bredevoortse onderwerpen die een artikel waard waren. Begin dit jaar kreeg Van der Geest voor zijn jarenlange inzet voor het Bredevoorts Nieuws De Pompe, de prijs voor vrijwilligers die wordt uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van het vestingstadje in ‘t Grachthuys.

Voor het werk van Amsterdam naar Bredevoort
Ab van der Geest heeft vooral na zijn pensionering 'meer aardigheid gekregen in het schrijven'. Hij heeft tot zijn 72ste gewerkt. In 1971 kwam hij als geboren en getogen Amsterdammer naar Bredevoort. Hij werkte bij het bedrijf Rivièra, dat verwarmingselementen maakte voor caravans. Begin jaren zeventig moest het bedrijf weg uit het Amsterdamse havengebied en ging het op zoek naar een nieuwe locatie. Het werd de vroegere Colafabriek tegenover de Spar in Bredevoort. Van Amsterdam naar Bredevoort was een grote overgang, zeker voor zijn vrouw, maar geleidelijk aan vonden ze hun plek in de gemeenschap. Van der Geest door actief te worden in de plaatselijke politiek. In 1976 kwam hij voor de KVP in de gemeenteraad en vanaf 1978 voor het CDA.

'Je mag toch een hobby hebben?'
In het bedrijf klom Van der Geest geleidelijk aan op en werd hij verkoopdirecteur voor heel Europa, waardoor hij veel op reis was. Het was soms lastig, maar het viel te combineren met het gemeenteraadswerk. “Je mag toch een hobby hebben?” In de jaren negentig ging het slechter met Rivièra en begon Van der Geest voor zichzelf. Vijftien jaar lang had hij een agenturenfirma. Hij was vertegenwoordiger, maar tegelijkertijd leverancier van allerlei producten. De laatste jaren hield hij zich alleen nog bezig met glaswerk voor diepvrieseilanden in supermarkten. Als zelfstandige trok hij heel Europa door. Nadat hij negen jaar geleden met pensioen ging was er meer tijd voor Bredevoorts Nieuws en voor een andere hobby, radio maken. Vele jaren verzorgde hij een praatprogramma op Aladna FM. ”Altijd met gasten uit de politiek of met mensen die maatschappelijk actief zijn.”

Een van de initiatiefnemers van boekenstad Bredevoort
Ab van der Geest heeft veel betekend voor Bredevoort. Hij was nauw betrokken bij de boekenstad. Hij was in 1992 een van de leden van de initiatiefgroep die vele boekhandelaren warm wist te maken voor een boekenparadijs in de Achterhoek. Hij was zelfs enkele jaren directeur van Bredevoort Boekenstad. Ook bij de Schutterij Wilhelmina was hij actief. Hij werd in 1978 chauffeur/begeleider van de reveilleblazers. Op de zaterdag van het volksfeest vanaf zes uur 's morgens reed hij de trompettisten rond langs de schutterskoning en prominente schutters om de morgen af te sluiten in het schuttershuis aan de Boterstraat 2. Ab van der Geest werd twee keer schutterskoning van Bredevoort, in 1978 en 1993.

Voor dit In memoriam zijn passages gebruikt uit een interview, dat vorig jaar september werd gepubliceerd. Met dank aan Jos Wessels voor enige aanvullende informatie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant