Teun Elburg viert alvast even zijn diploma, in zijn galakostuum en met de fraaie cabrio die hem normaal gesproken naar het gala zou brengen. Foto: Familie Elburg
Teun Elburg viert alvast even zijn diploma, in zijn galakostuum en met de fraaie cabrio die hem normaal gesproken naar het gala zou brengen. Foto: Familie Elburg

Niet minder trots op'corona-diploma'

DINXPERLO/AALTEN - Teun Elburg heeft zijn cijferlijst opgehaald en weet dat het goed zit: allemaal voldoendes, dus - hoewel het officiële bericht pas donderdag 4 juni komt - de vlag kan uit want hij is geslaagd voor zijn vmbo-diploma zorg aan Schaersvoorde Aalten. Velen noemen het een 'corona-diploma', maar Teun en zijn ouders weten dat hij ervoor heeft gewerkt en zijn trots op het resultaat. De redactie sprak met Teun over wat hij ervan vindt.

Het is een bijzonder jaar nu we getroffen zijn door de coronacrisis die veel maatregelen met zich meebrengt. In maart gingen de scholen dicht en kwamen alle leerlingen thuis te zitten. Nu vonden velen dat niet zo erg en vaak vermaakten ze zich best goedthuis, maar de groep leerlingen die dit jaar examen moest doen, vond het wel even spannend. Kunnen we wel examen doen, krijg ik wel een diploma, kan ik wel naar een vervolgopleiding? Allemaal vragen waar ze niet meteen een antwoord op kregen. Een ding stond wel vast: er kwam geen centraal eindexamen. Al snel werd er gesproken over een ‘corona-diploma’.

Teun Elburg is een van de vele leerlingen die hier ook mee te maken had en heeft. ”Ik zit in het laatste leerjaar van zorg en welzijn van het vmbo op Schaersvoorde in Aalten. Toen we te horen kregen dat de scholen gingen sluiten, had ik geen idee hoe lang het allemaal zou gaan duren en al helemaal niet hoe dit nou verder moest. Je zit in een examenjaar en je wilt uiteindelijk graag slagen voor een examen en een diploma krijgen. Je verheugt je op een galafeest en ik had speciaal voor deze gelegenheid ook al een pak gekocht. Na een tijdje werd duidelijk dat het best lang ging duren en werd ook bekend gemaakt dat er geen centrale eindexamens werden afgenomen. Dat is dan best een hele bijzondere situatie”, zegt Teun.

In het zelfde schuitje
Teun: ”Ik maakte me niet heel veel zorgen omdat alle examenleerlingen in hetzelfde schuitje zitten. Ik had er eigenlijk best vertrouwen in dat er een oplossing zou komen. We worden nu beoordeeld op basis van de gemaakte toetsen en cijfers die we tot nu toe hebben, die tellen allemaal mee om te slagen."
Dat zou dus goed kunnen uitpakken voor de leerlingen die er al goed voorstonden en minder goed voor de leerlingen die er op gehoopt hadden dat ze met het centrale examen hun slag nog konden slaan. “Voor mij heeft het gelukkig goed uitgepakt en zo kan ik aan de hand van mijn tot nu behaalde resultaten zeggen dat ik geslaagd ben. Hoe mooi is dat?”, lacht Teun. Voor de leerlingen die er minder goed voor stonden was er de mogelijkheid om de cijfers nog te verbeteren.

Volwaardig of niet?
Teun: ”Ik zie het zo: de examen-stress is er voor mij en heel veel andere leerlingen nu niet. Maar ik zie het ook echt wel als een volwaardig diploma. Ik heb er hard voor gewerkt en ben er ook best trots op als ik straks mijn diploma krijg. Op donderdag 4 juni krijgen we allemaal officieel het telefoontje of we geslaagd zijn maar gezien mijn resultaten hoef ik mij geen zorgen meer te maken.”

De leerlingen die dit jaar hun diploma krijgen gaan als het ware de geschiedenis in met een heel speciaal diploma: een ‘corona-diploma’. Teun: ”Ik heb dan wel veel vrij gehad vanaf maart, maar heb er veel voor gedaan om uiteindelijk voldoendes op mijn lijst te krijgen. Wekelijks was er contact met school en werd er gevraagd hoe het ging, en ik geloof ook wel dat het een 'klein drama' was geweest als ik er slecht voor had gestaan. Maar nu kan ik opgelucht adem halen. Wel miste ik soms een stukje uitleg bij bepaalde lesstof maar ik heb me er goed doorheen geslagen. We moesten veel zelf doen. Daarvoor moet je zelfdiscipline hebben om er serieus mee aan de slag te gaan. Nu ben ik eigenlijk in mijn hoofd al aan het vieren dat het gelukt is”, zegt een trotse Teun.

Maar ook de ouders van Teun zijn reuze trots op hem. Zijn moeder Tamara: ”We weten hoe hard Teun heeft gewerkt en hoeveel hij er voor heeft moeten doen, het is hem niet allemaal zo maar komen aanwaaien. Wij vinden dan ook dat hij het dik verdiend heeft. Er werd een groot beroep op zijn zelfstandigheid gedaan en hij heeft de nodige inzet getoond en dat verdient alle lof.”
Teun kan zich nu met een gerust hart voorbereiden op zijn vervolgopleiding. Teun: “Ik ben veel met sport bezig; ik volleybal bij Heren 1 van Dios en speel ook mee bij de Nationale Open Jeugd Kampioenschappen (Open Club) Orion. Hopelijk kan ik na de zomer starten met de opleiding Sport en beweging bij het Graafschap College want dat wil ik graag.”

Nu het galafeest niet doorgaat wil Teun met alle plezier in zijn mooie galakleding en natuurlijk met vlag poseren in een mooie cabrio die de buren speciaal voor deze uiterst bijzondere gelegenheid beschikbaar stellen. Hiermee vertegenwoordigt Teun Elburg alle andere leerlingen die dit jaar hun ‘bijzondere’ diploma mogen ontvangen. Een diploma waarmee de examenleerlingen uit 2020 zeker de geschiedenis in gaan. Het team van De Band feliciteert bij deze alle leerlingen die geslaagd zijn en wenst hun succes bij hun vervolgopleiding.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden