Op je 65ste trouwdag moet de pet netjes gedragen worden, vindt Riek. Foto: Leo van der Linde
Op je 65ste trouwdag moet de pet netjes gedragen worden, vindt Riek. Foto: Leo van der Linde

Jan en Riek Schokkin 65 jaar getrouwd

Algemeen

AALTEN - Maandagmorgen 11 mei werd het 65-jarig echtpaar Jan en Riek Schokkin blij verrast door de familie en de komst van burgemeester Anton Stapelkamp. In verband met het coronavirus moest alles op gepaste afstand gevierd worden. Het werd desondanks een bijzonder waardevolle dag.

Jan Schokkin werd in 1930 geboren aan de Nijhofsweg als vierde kind in de rij van zes. Hij mocht van zijn ouders de landbouwschool in Bredevoort bezoeken zodat hij het boerenbedrijf kon voortzetten. Riek Schokkin-Rutgers werd in 1932 geboren in Varsseveld, aan de Rademakersbroek om precies te zijn. Zij was het zevende kind in de rij van dertien. Zoals dat vroeger ging, moest ze op jonge leeftijd al 'uit werken'. Ze kwam bij dierenarts Vaags in de huishouding. Toen Jan begin jaren 50 een keer medicijnen bij de dierenarts moest ophalen, zag hij haar en zo kregen ze kennis aan elkaar. In 1954 zijn ze verloofd en op 11 mei 1955 trouwden ze. Riek verhuisde naar de Nijhofsweg waar ze samen met Jan en haar schoonouders de boerderij runde. Er werden drie kinderen geboren. Omdat hun oudste zoon bij in het bedrijf kwam werd er een bungalow naast de boerderij gebouwd. In 1980 zijn ze daar naar toe verhuisd. Dit had ook als voordeel dat er in de boerderij meer vee gestald kon worden. Bijna veertig jaar hebben ze er gewoond. In deze jaren werd de familie uitgebreid met zeven kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.

Jan en Riek waren allebei actieve personen. Hij zette zich bijvoorbeeld in voor de Barlose lagere school. Daar zat hij in de bouwcommissie om een kleuterschool te realiseren. Verder was hij actief bij de Coöperatieve Werktuigenvereniging Barlo, fokveedag, de toenmalige boterfabriek. Ook binnen de kerk is Jan ook actief geweest als ouderling. Riek was jarenlang vrijwilligster bij Bartiméus: ze ging collecteren op bruiloften en feesten voor deze stichting, ze was lid van de Plattelandsvrouwen en heeft verder vele malen een rol gehad in een toneelstuk voor t Barlose Oranjefeest. Doordat ze beiden zo actief, sociaal en betrokken bij alles waren, hebben ze een immens grote kennissen- en vriendenkring opgebouwd. Altijd zat er wel iemand aan de keukentafel om koffie te drinken. Zelfs nu ze in Beth San wonen.Vanwege gezondheidsklachten zijn Jan en Riek in 2018 verhuisd: eerst naar 't Ambthuis in Bredevoort en sinds vorig jaar september naar Beth San. Helaas kan dit heugelijke feit door de coronacrisis niet zo gevierd worden als het bruidspaar en hun familie het graag zouden willen maar met z'n allen hebben ze geprobeerd er voor hen een fijne en onvergetelijke dag van te maken.


Burgemeester Stapelkamp kwam het bruidspaar namens de gemeente Aalten bloemen brengen en feliciteren. Foto: Leo van der Linde

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant