De DBW. Foto: collectie Leo van der Linde
De DBW. Foto: collectie Leo van der Linde

Boek 'De knoop doorgehakt' nu te koop

Algemeen

BREDEVOORT - In de afgelopen tijd is hard gewerkt aan de realisatie van het boek: 'De Knoop Doorgehakt'. Dit boek gaat over de geschiedenis van het bedrijf aan de Misterstraat 39 in Bredevoort. Het omschrijft de periode 1878 tot heden.

Op een gemeentelijke informatieavond in juli 2008 hield de Vereniging Bredevoorts Belang een pleidooi voor het behoud en herstel van het karakteristieke gebouw van de voormalige Knopenfabriek, de Dutch Button Works (DBW) aan de Misterstraat 39, Bredevoort. De Knopenfabriek werd in 1976 gesloten. Bredevoorts Belang vond het van belang om dit pand voor de toekomst te bewaren. Bredevoorts Belang: "Dit pand is het enige overgebleven, tastbare en ongeschonden industrieel erfgoed dat Bredevoort nog bezit en daarom de Bredevoorters nog steeds de mogelijkheid verschaft te verwijzen naar zijn uitgebreide en langdurige textielgeschiedenis. Het nog in originele staat verkerend fabrieksgebouw heeft een markante, fraaie voorgevel voorzien van de typerende elementen die horen bij een industrieel pand, gebouwd in het derde kwart van de 19e eeuw."

Het zou ruim elf jaar duren voordat de 'knoop werd doorgehakt' betreffende het behoud van dit pand.
In de raadsvergadering van september 2019 werd ingestemd met het ruimtelijke ontwikkelingskader plangebied Bekendijk-Zuid. Deze herontwikkeling bestaat uit bodemsanering, gedeeltelijk sloop van niet-historisch interessante bebouwing, behoud en herstel van de voormalige knopenfabriek met daarin de Sparsupermarkt en vier woningen.
In het boek 'De knoop doorgehakt' wordt in woord en beeld een overzicht gegeven over de rijke geschiedenis van het pand Misterstraat 39, omvattende de periode 1878 -2020: Van Eyck, de Dutch Button Works (DBW), de firma's Klein Poelhuis en Voltman Riviera BV, autobedrijf Albert ten Bruin en de Spar supermarkt, Bredevoort. Het boek is samengesteld door Leo van der Linde, met medewerking van tal van mensen die informatie, foto's en artikelen hebben aangeleverd. Het boek, full-colour telt 96 pagina's, ruim 100 afbeeldingen, is voorzien van een harde omslag. Het is vanaf heden te koop bij Primera Aalten en Spar Wubbels in Bredevoort.

Jan Lammers bij het afwegen van gesorteerde knopen. Foto: collectie Jolanda Fukkink
De voorzijde van het boek. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit