Toneelvereniging De Haort komt dit jaar met drie stukken

DE HAART - Toneelvereniging De Haort is bezig aan het eerste lustrumjaar en zorgt er met drie stukken voor dat het toneel in de buurtschap springlevend blijft. Zaterdag wordt in Dinxperlo het stuk 'Geluksvogel' opgevoerd en in april wacht een toneelspel in drie bedrijven: 'Oosterbeek 1944'. In de zomer volgt dan nog een blijspel.

Na zes keer gezamenlijk met succes een openluchtspel opgevoerd te hebben en een aantal jaren ook gezamenlijk stukken ingestudeerd en opgevoerd te hebben, achtten de toneelverenigingen Plato en Ons Genoegen in 2015 de tijd rijp om samen verder te gaan. Op maandag 23 november van dat jaar was de oprichtingsvergadering van de nieuwe toneelvereniging. Uit de voorgedragen suggesties voor een naam werd met algemene stemmen 'Toneelvereniging De Haort' gekozen.

'Geluksvogel'
Een kleine vijf jaar verder heeft de vereniging in dit eerste lustrumjaar een druk programma. Een aantal leden werkt mee aan 'Geluksvogel' van Psalm 150. Dit stuk wordt op zaterdag 22 februari opgevoerd in Het Blauwe Meer in Dinxperlo (Kolk 6). Het is een totaalbelevenis van muziek, toneel, zang en dans op basis van het onderduikverhaal van het joodse jongetje Joop Levy. Het is het waargebeurde verhaal over dit dappere Varsseveldse jongetje en zijn ouders die jarenlang ondergedoken zaten bij de familie Ebbers in Lintelo. De rol van Joop Levy wordt gespeeld door de 8-jarige Jesse van de Haort. De voorstelling begint om 16.00 uur.

'Oosterbeek 1944'
Op zaterdag 18 en zondag 19 april wordt het stuk 'Oosterbeek 1944' opgevoerd, als huiskamertoneel. Het is een spannend en aangrijpend toneelstuk in drie bedrijven, over gewone mensen die 'goed' of 'fout' waren. Of is het toch wat minder zwart-wit dan je op voorhand zou verwachten? Het toneelstuk is geschreven door Rien Buunk en wordt geregisseerd door Reinier te Linde. De voorstelling is in 'De Ringkamp'.
Het stuk is gekozen in het kader van 75 jaar vrijheid. Met operatie Market Garden proberen de geallieerden Nederland verder te bevrijden. De Duitsers bieden echter felle tegenstand. Op dat moment zit de joodse Hanna Cohen in Oosterbeek ondergedoken bij de familie Van Dalen. Door het nieuws van de luchtlandingen van de geallieerden is iedereen opgetogen. De bevrijding lijkt nabij. Echter tijdens de aanvallen kwartiert een Duitse soldaat bij de familie in. De ondergrondse probeert Hanna zo snel mogelijk weg te krijgen om te voorkomen dat ze opgepakt wordt. Gaat dat wel op tijd lukken?
Het huiskamertoneel van 'De Haort' wordt al een aantal jaren in het voorjaar verzorgd in verenigingsgebouw De Ringkamp (Huiskermatedijk). 'Oosterbeek 1944' begint op zaterdag 18 april om 20.00 uur en op zondag 19 april om 14.00 uur. De zaal is een half uur van te voren open. De adviesleeftijd is vanaf 12 jaar en ouder. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Installatie- en reparatiebedrijf Luiten (maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 12 uur), bij boekhandel Messink en Prinsen of via onderstaande website.
'Oosterbeek 1944' wordt daarna nog tweemaal opgevoerd. Op zaterdag 2 mei in Elim, ten behoeve van 'Stichting Restauratiefonds voor de oude St. Helenakerk aan de Markt te Aalten'. en op zaterdag 23 mei in 't Dorpshuis in IJzerlo voor C.O.V. IJzerlo.

Blijspel
Voor de komende zomer studeert toneelvereniging De Haort 'De petten an de pillen' van Bernd Gombold in. Dit blijspel in drie bedrijven wordt onder meer op woensdag 26 augustus opgevoerd tijdens het zomerfeest bij 'De Ringkamp'.
De toneelvereniging begint dit jaar ook met een nieuwsbrief. Daarmee wil de vereniging leden en geïnteresseerden informeren over nieuws en activiteiten van de vereniging. Wie deze nieuwsbrief wil ontvangen kan dat melden via het e-mailadres toneelverenigingdehaort@haart-info.nl.
De nieuwsbrief is ook te lezen op de facebook-pagina van De Haort en via de website.

haart-info.nl/wordpress

Meer berichten