Toen Sander hoorde dat hij won, sprong hij een gat in de lucht. Lydia ter Welle feliciteert de kanjer. Foto: Eva Schipper
Toen Sander hoorde dat hij won, sprong hij een gat in de lucht. Lydia ter Welle feliciteert de kanjer. Foto: Eva Schipper (Foto: )

Sander Piek van ’t Bastion voorleeskampioen van Aalten

AALTEN – Donderdag vond een kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd voor basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 plaats. Tien stoere deelnemers, drie jongens en zeven meiden, allemaal kampioen van hun basisschool, kwamen naar de Aaltense vestiging van de Bibliotheek Achterhoekse Poort om te strijden om de titel ‘Voorleeskampioen van de gemeente Aalten’. Winnaar werd – na rijp beraad van de jury – Sander Piek uit groep 7 van basisschool ’t Bastion in Bredevoort.

Door Eva Schipper

Even voor half zeven heet Ria te Kolste, namens de bieb één van de organisatoren van de wedstrijd, alle aanwezigen welkom. Tien kandidaten, die allemaal de nodige fans en supporters hebben meegebracht. Naast klasgenoten ook veel (groot)ouders, broers en zussen en ook de nodige leerkrachten. De jury wordt voorgesteld; die bestaat uit bieb-medewerkers Anita Massen en Ellen Wiegerinck, redacteur van Aaltens Nieuws en De Band Lydia ter Welle en uit Wieke Zevenbergen. Zij is de winnares van de vorige editie van de voorleeswedstrijd.

Ria te Kolste vertelt dat de winnaar van deze kwartfinale zich plaatst voor de halve finale, die op zaterdag 14 maart plaatsvindt in Winterswijk. De winnaar daarvan gaat naar de Gelderse finale in Arnhem en kan zich dan, bij winst, nog plaatsen voor de landelijke finale.

Nina Wildenbeest uit groep 8 van de Groen van Prinstererschool uit Aalten bijt het spits af. Nina leest voor uit ‘Zeb’, een bijzonder en grappig boek van Gideon Samson, onlangs nog op tv te zien als deelnemer aan De Slimste Mens. Nina neemt al voor de tweede keer deel; ook vorig jaar was zij de kampioen van ‘De Groen’. Luid applaus is haar deel na haar prima optreden.

Als tweede komt de vrolijk lachende Marleen Harbers het podium op. De leerling van groep 7 van cbs De Klimop uit Lintelo geniet duidelijk van het voorlezen uit ‘Slimpie Dimpie Wonderkind’, een boek geschreven door Manon Sikkel, die al drie keer bekroond werd met een prijs van Kinderjury. Marleen toont goed haar voorleestalent en krijgt daarvoor luide toejuichingen.

Derde kandidaat is Pien Tebeest uit groep 8 van cbs Triangel Laag in Aalten. Zij leest voor uit ‘Heksen’, van de beroemde schrijver Roald Dahl, bekend van boeken als ‘De Grote Verschrikkelijke Reus’ en ‘Sjakie en de chocoladefabriek’. Pien brengt haar goed gekozen fragment met verve, tot enthousiasme van het publiek.

Kübra Ciddioglu uit groep 8 van cbs De Triangel Hoog in Aalten betreedt het podium als vierde, om voor te lezen uit ‘Lampje’, een boek van Annet Schaap. Ze legt goed uit waarom ze dit boek en het fragment heeft gekozen. Na haar goede voorleesbeurt wordt ze beloond met luid applaus.

Mats Lievers, uit groep 8 van cbs ’t Warmelinck in IJzerlo, is de eerste jongen die het podium betreedt. Hij leest met verve voor uit ‘Haaieneiland’ van Rob Ruggenberg. Zijn keuze, een boek dat speelt aan het begin van de 18de eeuw, en zijn voorleestalent oogsten bewondering van de jury en applaus van het publiek.

Na een korte pauze is de beurt aan Sarah Schuurman uit groep 8 van de Sint Liborius in Dinxperlo. Sarah’s keuze is het boek ‘Spijt!’, van Carry Slee. Sarah leest heel goed voor en bezorgt menigeen kippenvel met haar beeldende manier van voorlezen.

Als zevende treedt Yannick Kemkens uit groep 8 van obs De Slinger uit Aalten voor het voetlicht. Met veel enthousiasme leest hij voor uit ‘Silvester en de bizarre verhuizing’ van Willeke Brouwer. Met een fragment uit dit humoristische boek heeft Yannick de zaal al snel in de ban.

Sander Piek zit in groep 7 van ’t Bastion uit Bredevoort. Hij koos voor ‘De verschrikkelijke steen’ van Tosca Menten. Sander leest op een heel natuurlijke en tegelijk beeldende manier voor, en weet zijn publiek mee te nemen in het spannende verhaal. Applaus is zijn deel.

De voorlaatste kandidaat is Julia Hesselink uit groep 7 van IKC Uniek uit Aalten. Julia leest voor uit het futuristische boek ‘De Melkwegschool’ van John Martin. Haar stijl is enthousiast; ze leest prima voor, ook alle lastige woorden en namen, en ze krijgt een waarderend applaus.

Aukje Klompenhouwer uit groep 7 van cbs De Höve uit De Heurne leest voor uit ‘Het geheim van het honderdste doelpunt’, geschreven door Hans Kuyper. Ze leest prima voor, en laat het publiek bijna voelen hoe hard het regent en hoe spannend het is als je ziet dat er ingebroken.

Na het optreden van al deze kampioenen trekt de jury zich terug, om de moeilijke beslissing te nemen wie de Voorleeskampioen van Aalten wordt. Alvorens dat wordt bekend gemaakt, spreken de juryleden eerst alle deelnemers toe. Zij krijgen als dank voor hun deelname allemaal een boek en oorkonde. Ria te Kolste merkt terecht op: “Er zijn deze avond geen verliezers, want jullie zijn allemaal kampioenen, kampioen voorlezen van jullie school. Er kan er vanavond maar eentje winnen, maar alle andere deelnemers zijn wat mij betreft allemaal vlak er achter geëindigd op een gezamenlijke tweede plek.”

Namens de jury bevestigt Lydia ter Welle dat nog eens. “Het was echt een heel moeilijke beslissing, maar we zijn het er als jury over eens dat Sander Piek dit jaar Voorleeskampioen van Aalten is.” Sander, duidelijk heel blij met zijn uitverkiezing, krijgt daarom ook nog eens de kampioensoorkonde, een boekenbon en een tas cadeau.

Nadat de jury met een fraai boekt bloemen is bedankt, gaat de hele groep voorleeskampioenen nog even samen op de foto, als mooie afsluiting van een prachtige voorleeswedstrijd.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden