Ontsnapt aan een grote ramp, 75 jaar geleden

AALTEN - Om het bombardement van de Dijkstraat, 75 jaar geleden, te herdenken, vindt er in de rk Sint Helenakerk in Aalten op zondag 26 januari om 9.30 uur een kerkdienst plaats.

Op zondagmiddag 28 januari 1945 ontsnapte Aalten aan een grote ramp. Tegen 16.00 uur verschenen Engelse vliegtuigen, die het fabriekscomplex van Driessen wilden bombarderen. Huizen aan de Dijkstraat werden echter geraakt en ook de Pastorie van de rk kerk Sint HHelena kreeg een voltreffer. Pal ernaast, in de kerk, was op die zondagmiddag een druk bezochte kerkdienst aan de gang. De schrik was groot. Mensen doken onder banken. Stof, glasscherven en brokken steen kwamen naar beneden. Paniek. De kapelaan en de kerkgangers stoven tenslotte naar buiten en zagen de pastorie en andere huizen in puin. Eerst in de nacht werd het dode lichaam van pastoor Chris van Rooyen gevonden. Huishoudster J. Klein Rouweler overleed later. Verderop in de Dijkstraat waren gewonden. De kerk kon niet meer worden gebruikt. Muren vertoonden scheuren en dreigden om te vallen. In 1952 werd op dezelfde plek een nieuwe kerk gebouwd, waarvan het onderste deel van de toren nog herinnert aan de kerk van die dagen.
Op 24 maart 1945 kreeg de Dijkstraat het weer zwaar te verduren. De Bevrijding was op komst en de wegen vanuit het zuiden dienden vrij gemaakt te worden voor de bevrijders.
Het bombardement van de Dijkstraat wordt herdacht in de kerkdienst op 26 januari om 09.30 uur.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden