Afbeelding

Hogere accijns drijft brandstofprijs in 2020 verder omhoog

Achterhoek Auto

Al eerder maakte de regering bekend dat de wegenbelasting in vrijwel alle provincies wordt verhoogd. Net voor het nieuwe jaar kwam ook naar buiten dat de accijnzen op alle brandstoffen zullen stijgen.

De brandstofaccijnzen worden verhoogd per 1 januari. U betaalt niet alleen meer voor een liter Euro 95 E10 benzine, ook een liter diesel en lpg worden duurder. Voor Euro 95 E10 gaat het om een verhoging van ruim één eurocent per liter (€ 0,0126). Bij diesel gaat het om een stijging van ruim een halve cent per liter (€ 0,00793). LPG-rijders beleven in de laagste accijnsverhoging: grofweg een kwart eurocent per liter (€ 0,00298). Deze cijfers zijn afkomstig van United Consumers

Paul van Selms van UnitedConsumers: "Deze accijnsverhoging is ingegeven door de inflatie, die door de overheid is vastgesteld op 1,6 procent. Dat de overheid de accijnsverhoging ook nog eens belast met 21 procent btw wordt voor het gemak vergeten." UnitedConsumers heeft doorberekend wat deze accijnsstijging betekent voor de automobilist. 

Van Selms: "Een automobilist met 20.000 km per jaar op de teller (1 liter op 15 km verbruik) is daardoor op jaarbasis zo'n 20 euro extra kwijt aan benzine. In het geval van diesel en LPG ligt dit bedrag natuurlijk iets lager vanwege de lagere stijging van de accijns, maar deze auto's rijden daarentegen vaak twee keer zoveel kilometers."

Met 8.000.000 automobilisten heeft de Nederlandse overheid flink wat extra inkomsten vanuit brandstofaccijns. Uiteindelijk bepaalt de overheid de brandstofprijs voor het grootste deel. "De btw en andere heffingen laten zien dat de Nederlandse overheid voor ongeveer ruim 60 procent beslist hoe duur onze brandstof is", benadrukt Van Selms. De rest van de prijs is opgebouwd uit marges en productiekosten. Onder het laatstgenoemde valt onder meer de inkoopprijs van olie. (BJK)
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant