Afbeelding

Autodelen wordt steeds populairder in Nederland

Achterhoek Auto

Steeds meer mensen zien af van de aanschaf van een eigen auto. In plaats hiervan kiezen ze voor het huren van een deelauto. In 2018 is het aantal autodelers met 100.000 gegroeid naar 515.000. Simultaan aan deze toename is het aantal deelauto's gestegen met circa 10.000 naar 51.149.

Dit blijkt uit het jaarlijkse dashboard Autodelen. Het samenwerkingsverband Green Deal Autodelen stimuleert en faciliteert bedrijven, overheden en burgers om vaker te kiezen voor autodelen. Een van de doelstellingen is dat het netwerk in 2021 is gegroeid tot 100.000 deelauto's met 700.000 gebruikers van deze deelauto's.

Hoewel de populariteit toeneemt is een sterkere groei nodig om deze doelen te halen. De cijfers van dit jaar laten een afvlakking zien. Toch toont de toename van het aantal autodeelplatforms de potentie. Autodeelplatforms bestaan uit autobezitters die hun eigen auto verhuren en hun huurders.

Ook signaleert het samenwerkingsverband vaker lokale initiatieven waarbij een groep mensen één of meerdere auto's gezamenlijk gebruiken. De gemaakte kosten worden ook verdeeld onder de vaak vaste groep van gebruikers. Daarnaast is zakelijk autodelen ook aan een gezonde groei bezig.

De cijfers laten ook zien dat het aantal autodelers sneller groeit dan het aantal auto's. Mensen kiezen autodelen vooral als alternatief voor de aanschaf van een tweede auto. Dit is gunstig voor het klimaat, omdat een tweede auto vaker ouder en dus vervuilender is. Autodelers combineren het rijden in een deelauto vaak met fietsen en/of reizen met het openbaar vervoer.

In Amsterdam is autodelen nog altijd het meest populair, gevolgd door Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Op de tiende plaats staat Arnhem. Plaatsen of steden in de Achterhoek zijn vooralsnog niet in de top 10 te vinden. Toch laten de stijgingen in de gemeenten Bloemendaal, Gooise Meren en Rozendaal zien dat ook in de regio kansen liggen voor autodelen. (BJK)
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant