Japanse brug en de waterlelies. Foto: PR
Japanse brug en de waterlelies. Foto: PR

Lezing: De tuinen van Monet

Algemeen

BREDEVOORT - Het wordt wel dé tentoonstelling van dit najaar genoemd: de tuinen van Monet in het Kunstmuseum (voorheen: Gemeentemuseum) Den Haag. Kunsthistorica Maria Driessen geeft er een lezing over op vrijdag 29 november in de Koppelkerk in Bredevoort. Aanvang van de lezing is om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) en de entreeprijs is 10 euro; reserveren is gewenst, via www.koppelkerk.nl.

Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de weerspiegelingen van Monets waterlelievijver, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt?

Claude Monet (1840-1926) is tweeënveertig jaar oud wanneer hij naar Giverny verhuist. In dit kleine dorp nabij Vernon zal hij tot aan zijn dood in 1926 blijven wonen. Hij legt er twee tuinen aan: een bloementuin en een watertuin met een waterlelievijver, waarbij hij zich laat inspireren door de traditionele Japanse tuin. Monet kiest bewust voor exotische planten als bamboe, waterlelies (op de wereldtentoonstelling van 1889 zag hij voor het eerst gekleurde waterlelies die bestand zijn tegen de Europese kou) en blauweregen. Boven het smalle deel van zijn vijver plaatst hij een karakteristieke Japanse brug.

In Nederland vond de laatste grote tentoonstelling van Monet ruim dertig jaar geleden plaats. Een groot deel van zijn beroemde 'tuinen', die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Hoog tijd voor een groots eerbetoon. In Monet - Tuinen van verbeelding worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Monet schilderde ze ter voorbereiding op zijn magnum opus: de Grandes Décorations.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant