Diana Brouwer van de Sociale Verzekeringsbank geeft informatie aan een bezoekster. Foto: Iris Jansen
Diana Brouwer van de Sociale Verzekeringsbank geeft informatie aan een bezoekster. Foto: Iris Jansen

Internationale expertise voor grensgangers beschikbaar

Algemeen

Groot Spreekuur GrenzInfoPunkt voor de regio vindt plaats in Aalten

AALTEN - Op 23 oktober kon men in het gemeentehuis in Aalten weer vragen stellen omtrent wonen en werken over de grens, tijdens het tweede Groot Spreekuur GrenzInfoPunkt van de EUREGIO. Afgelopen januari is het Groot Spreekuur verplaatst van 's Heerenberg naar Aalten. Daar kunnen grenspendelaars terecht voor vragen op het gebied van sociale zekerheid, belastingen, arbeidsrecht, emigreren en remigreren. Dit Groot Spreekuur is wat uitgebreider dan de normale spreekuren die tien maal per jaar plaatshebben in het Kulturhus Dinxperlo. Op woensdag 22 januari is het volgende Groot Spreekuur in Aalten.

Door Iris Jansen

Eures-adviseur Herman Lammers vertelt over de belangrijke functie die het GrenzInfoPunkt van de EUREGIO langs de hele grensstreek vervult: "Het Eures netwerk is opgezet om werken en wonen in de 28 EU-lidstaten, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen makkelijker te maken. De internationale partners verstrekken op de GrenzInfoPunten informatie en adviseren op het gebied van wonen, werken, rechten en plichten. Niet alleen het werken over de grens neemt tegenwoordig steeds meer toe, maar ook het wonen. Vooral jonge gezinnen kiezen de Duitse zijde omdat daar nog voldoende woonruimte te vinden is. Maar ondanks de Europese Unie en de wel al betere wetgevingen, zijn er nog genoeg zaken waar mensen goed over geïnformeerd moeten zijn voordat ze deze stap nemen. Zelfs een Duitse 450,- euro job kan voor Nederlanders grote gevolgen hebben voor hun AOW; iets waar niemand zo gauw aan denkt. Ook de oudere grensgangers zitten met veel vragen over pensioenen en belastingen. Gelukkig is de wetgeving al wel transparanter dan in het verleden, maar desondanks is er nog steeds een hoop expertise op dit gebied gevraagd."

Medewerker Häckler van het Duitse Finanzamt bevestigde de noodzaak van de spreekuren: "Op het afgelopen spreekuur in Dinxperlo ontvingen we maar liefst 28 bezoekers die vragen hadden omtrent het werken over de grens. Dat zijn zowel Nederlandse als Duitse werknemers. Er blijven soms onduidelijkheden bestaan en sommigen vallen ook werkelijk tussen de wal en het schip. Ik wil ook graag adviseren om voor 30,- euro per jaar lid te worden van de VEG, de Vereniging van Europese Grenslandbewoners. Op de meertalige internetpagina staat ook heel veel informatie over wonen en werken over de grens."

Ook de Belastingdienst Doetinchem en Arnhem is altijd vertegenwoordigd met vier adviseurs. Helaas kon collega Vlutters er op deze dag niet bijzijn, maar de adviseurs Tomassen, Kiers en Huls bevestigen de ervaring van hun Duitse collega. Dirk Kiers: "Dit jaar zijn wij voor het eerst in Aalten aanwezig. Doordat het adviespunt in 's-Heerenberg is te komen vervallen. Het werkt zeer accuraat wanneer alle belangrijke instanties vertegenwoordigd zijn en mensen met vragen meteen een tafel verder kunnen. Je hoeft ook geen afspraak te maken of te betalen voor het advies. In deze regio zijn ook nog de spreekuren in Bocholt en Winterswijk te bezoeken. Natuurlijk kunnen mensen ook telefonisch contact opnemen met de belastingdienst maar de lijnen zijn vaak door de drukte overbelast. Tijdens deze persoonlijke gesprekken is er ook gewoon wat meer tijd om de vragen te beantwoorden; soms kunnen problemen zeer complex zijn." Zijn collega mevrouw Huls: "Alleen het invullen van formulieren mogen we niet meer doen, maar natuurlijk wel adviseren en uitleg geven omtrent de diverse aangiftebiljetten. We mogen ook alleen particulieren adviseren, dat wil ik nog graag benadrukken." En haar collega Tomassen vult aan: "Mensen moeten ook zeker op de internetpagina van het GrenzInfoPunkt kijken. Daar staat heel veel informatie op over wonen en werken in het grensgebied met Duitsland en België."

Medewerker Kaphengst van de Deutsche Renten Versicherung is blij dat de laatste jaren de wetgeving wat vereenvoudigd is: "Vergeleken met 25 jaar geleden is het tegenwoordig veel minder gecompliceerd geworden. De lijntjes tussen de grenslanden zijn korter geworden en er is veel meer overleg. Duitsland heeft nu eenmaal een ander systeem dan Nederland of België, en mensen hebben daardoor veel vragen op het gebied van hun rechten en wat hun toekomt en weten vaak ook niet de weg te bewandelen om aanvragen in te dienen. De regels zijn natuurlijk ook veranderd in de loop der jaren, dus wat vroeger gold, kan nu wel heel anders zijn."

Ook Diana Brouwer van het SVB uit Nijmegen is het daar mee eens. "Vaak zien mensen door de bomen het bos niet meer. Iedereen weet wel iets, maar niemand eigenlijk van alles het juiste. Bij ons kunnen werknemers terecht met vragen over rechten en plichten. Waar ben je eigenlijk verzekerd, hoe zit het met de kinderbijslag wanneer je over de grens woont, waar ben je voor ziektekosten verzekerd, kun je ook in twee landen verzekerd zijn? Heel belangrijke thema's om goed in beeld te hebben. Op deze spreekuren informeren wij graag de mensen die met deze vragen zitten of denken aan wonen of werken over de grens."

Op het Groot Spreekuur mag natuurlijk de UWV niet ontbreken. Adviseur Jan Janson benadrukte dat werknemers bij elke verandering zich goed moeten realiseren welke gevolgen dat heeft, zowel persoonlijk als voor een gezinssituatie, zeker bij remigratie (terugkeren naar het land van herkomst). Het UWV in Hengelo (OV) is dé gespecialiseerde afdeling binnen het UWV voor Nederlanders die in het buitenland wonen en werken of dit hebben gedaan. "En dan bedoel ik niet alleen in de EU en partnerlanden maar over de hele wereld. Het is mogelijk om als Nederlander, wonende in Nederland en werkzaam in Duitsland, bij het verliezen van een baan een WW-uitkering te krijgen in Nederland. Buiten de EU of de partnerlanden geldt deze regel dus niet. Wie in Dubai een baan heeft bij een plaatselijke firma en zijn job verliest, heeft dus geen WW uitkering aanvragen in Nederland. Vergewis je dus goed wat je doet. Ook komt het vaak aan op de juiste timing. Wanneer bepaalde termijnen binnen de wetgeving niet gerespecteerd worden, kun je ook het recht op uitkering. Dit alles geldt ook voor seizoenswerk; een officiële betrekking als werknemer is een voorwaarde voor een WW-uitkering bij terugkomst; ga dus niet zwartwerken. Wil je vanuit het buitenland terug naar Nederland, neem contact op en vraag aan welke eisen voldaan moeten worden, anders kan het gebeuren dat je direct door naar de Bijstand moet. Ik wil écht benadrukken om eerst te bellen voor advies, voordat er beslissingen genomen worden. Daarvoor is een speciaal internationaal telefoonnummer ingericht voor eerstelijns advies: 0031-888 898 2001."

Eures-adviseur Lammers sluit zich aan bij deze goede raad: "Wacht niet te lang met vragen te stellen wat veranderingen voor gevolgen hebben. Bij een scheiding, een baan verliezen of ziekte komt advies inwinnen over de gevolgen van de veranderingen niet meteen op de eerste plaats, maar de info speelt vaak wel een grote rol bij het nemen van de júiste beslissingen. Maar ook het verhuizen naar het buitenland moet goed worden voorbereid."
Op de website van het GrenzInfoPunkt (GIP) zijn alle data van de spreekuren te vinden. In 2020 zijn de grote spreekuren van het GIP in Aalten op 22 januari en 9 september.


www.grenzinfopunkt.eu

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant