Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje: het Ambtshuis

Algemeen

BREDEVOORT - In Bredevoort zijn veel panden bewaard gebleven, maar een markant pand viel in de jaren zestig van de vorige eeuw ten prooi aan de slopershamer. Dat was het Ambthuis, ook wel Mauritshuis genoemd.

Hans Piek vertelde het volgende: "Het zoekplaatje is uiteraard het Ambtshuis in Bredevoort uit 1699. Het machtscentrum van de Heerlijkheid Bredevoort tot aan de Franse tijd circa 1800. Helaas gesloopt in 1963. Op de originele gevelsteen die herplaatst is op het 'nieuwe' Ambtshuis staat de tekst: 'Die kan lide haet en nijt, die overwint in korten tijd'. Nog steeds een actuele tekst. Het Ambtshuis werd ook wel 'Mauritshuis' genoemd. Prins Maurits heeft vermoedelijk onder de inwoners een onvergetelijke indruk achtergelaten. In de kelders bevonden zich een aantal cachots, cellen, en een gruwelkamer met de nodige werktuigen. De terdoodveroordeelden hadden een cel zonder daglicht en frisse lucht. Wilde je niet bekennen, dan was dreigen met de martelkamer vaak voldoende om schuld te bekennen. Wie weet wat zich daar allemaal heeft afgespeeld. Het vonnis werd traditioneel uitgesproken op 't Zand. Bij een doodstraf werd de veroordeelde meteen naar de Hollenbarg gebracht en opgehangen aan de galg die daar al eeuwenlang op slachtoffers stond te wachten. Sensatie natuurlijk want heel Bredevoort en Aalten liep uit om dit mee te maken. Ik heb eens ergens gelezen dat je vanaf de Aalterpoort de galg kon zien staan. Op de foto kun je net zien dat het pand links van het Ambtshuis al was afgebroken. Er stonden daar twee huizen van de familie Stöcker."

In het oude Ambtshuis Bredevoort bevond zich gedeeltelijk de katholieke coöperatie. In 1920 werd deze opgericht door de arbeidersvereniging. Vroeger gingen de katholieken naar deze winkel en wie een andere geloofsovertuiging had, ging naar de andere coöperatie iets verderop in de Landstraat. De heer Wichers was er chef van 1920 tot 1960 en stond achter de toonbank van deze levensmiddelenzaak. Hij werd in 1960 gehuldigd voor veertig jaar trouwe dienst. In de verte zien we café-restaurant De Munsterbrug. Bij ouderen bekend onder de naam café-restaurant Heisterman. Het pand was van circa 1870. De heren Jansen en Hansté zwaaiden de scepter over dit café en in de jaren tachtig van de vorige eeuw was dat Bas Brezet. Het pand was vanaf 1870 als café en als hotel in gebruik. In de tijd van Heisterman kon je er de paarden op de 'daele' zetten. De boeren ging zondags na de kerkdienst in het café koffie of een borreltje drinken. Op de 'daele' was ruimte voor drie paarden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant