Afbeelding

De wankelmotor keert terug

Achterhoek Auto

In 2012 beëindigde Mazda de productie van de wankelmotor toen het doek viel voor de RX8. Onlangs heeft de Japanse autobouwer aangekondigd dat dit eigenwijze stukje motortechniek terugkomt. En wel als range extender bij een nog te lanceren elektrische auto van Mazda.

De wankelmotor is een uitvinding van de Duitse ingenieur Felix Wankel. De kern van de motor is een as en driehoekige rotors; de enige draaiende delen in de motor. Kleppen en nokkenassen zijn niet aanwezig. De aanvoer en afvoer van mengsel gaat via een inlaat- en uitlaatpoort.

Audi-voorganger NSU gebruikte de wankelmotor in de RO80. Mazda werd echter de grootste ambassadeur van deze motortechniek. De sportieve RX7's en RX8 dankten hun karakter voor een groot deel aan deze motortechniek dat naast voor een hoog vermogen ook zorgt voor een apart uitlaatgeluid.  

De elektrische Mazda met wankelmotor als range extender komt in de loop van 2019 op de markt. De nieuwe wankelmotor wordt volgens de Japanse ingenieurs extreem compact, stil en lichtgewicht. De elektrische Mazda krijgt ook een volledige elektrische variant. (BJK)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant