Afbeelding

De man die BMW zijn gezicht geeft

Achterhoek Auto

Sinds 2009 wordt elk nieuw model van BMW geboren onder leiding van Adrian van Hooydonk. De Nederlander Adrian van Hooydonk, op 21 juni 1964 geboren in het Limburgse Echt. De invloed van de designer gaat verder, want Van Hooydink geeft leiding aan alle ontwerpteams van de BMW groep, waartoe ook de motorfietsdivisie, Mini en Rolls Royce behoren.

De Limburger studeerde af in Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en verdiepte zich door de master Automotive Design te halen aan het Art Center Europe in Zwitserland. Sinds 1992 werkt Adrian van Hooydonk voor BMW en vanaf 2009 wordt de vormtaal van de Beierse autogroep toevertrouwd aan hem.

Als Senior Vice President van BMW Group Design is hij eindverantwoordelijk voor 700 designers, waarbij globaal wordt gewerkt in twee teams. Eén team is bezig met het heden, het andere met de toekomst. Waarbij Van Hooydonk in de Duitse media zijn strategie ontvouwde: "Om voorop te lopen moet een groot concern als BMW leren denken als een start-up. We moeten alles ter discussie durven stellen."

De nieuwe BMW X2 is de eerste van zes nieuwe modellen waarbij het vrijdenken is omgezet in een nieuwe vormtaal, die nog steeds volledig BMW is. "De nieuwe BMW's zullen zeer dynamisch en elegant zijn, met 'haaien' neus en een clean design met minder lijnen. Minder dus, maar scherper en preciezer." 'Less is more' heeft Van Hooydonk ook doorgevoerd in het interieur: minder knoppen, minder schakelaars en meer digitale cockpits.

Adrian van Hooydonk wordt in de automobielwereld geroemd om zijn kwaliteiten als generalist. Hij is in staat om interdisciplinair en visionair te denken en combineert deze gaven met een sterk zakelijk inzicht. Het resultaat is een lange rij baanbrekende auto's, zoals de elektrische i8.

Naast zijn drukke werkzaamheden bij BMW zoekt Adrian van Hooydonk altijd inspiratie en aansluiting met ontwerpers buiten de auto-industrie. Zo kan de Limburger zomaar ineens opduiken op de Milan Furniture Fair om keukenapparatuur te presenteren die hij in samenwerking met andere industrieel ontwerpers heeft gecreëerd. Het tekent zijn passie voor design. (BJK)
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant