Afbeelding
Photo by Apostolos Vamvouras on Unsplash

Waarom doen mijn hamstrings pijn als ik hardloop?

Partnerbijdrage

Het is handig om te bedenken wat je hamstrings doen als je gaat hardlopen, voordat we bespreken waarom ze ongemak kunnen ervaren na het hardlopen. De spier die het eerst contact maakt met de grond tijdens het hardlopen is je hamstring. Als je quads samentrekken, remmen ze je onderbeen af en voorkomen ze dat je knie te ver naar achteren buigt.

De hamstrings en quadriceps houden het bekken waterpas als je het voorstelt als een grote kom, zodat de inhoud er niet uitstort. De hamstrings moeten meer werken om de vlakke stand van het bekken te handhaven en de bekkenkanteling die de quadriceps genereren tegen te gaan als ze zwakker zijn dan de quads. Na het hardlopen wordt hamstringpijn meestal veroorzaakt door te grote stappen.

Je been landt tijdens deze handeling vaak te ver voor je lichaam
Daardoor moeten je hamstrings, om een vlak bekken te handhaven en te voorkomen dat je knie te ver naar achteren buigt, meer inspanning leveren. Deze overbelasting en uitputting tijdens het hardlopen resulteert in kleine hamstringspierscheurtjes en ongemak. Om de blessure tijd te geven om te genezen, onthoud je je een tijdje van inspannende activiteiten.

Steun niet helemaal op je pijnlijke been
Gebruik in plaats daarvan een stok of krukken. Gebruik regelmatig ijskompressen gedurende de dag om de zwelling te verminderen en de pijn te verzachten. Een drukverband op het oncomfortabele gebied kan ook nuttig zijn. Rust zo mogelijk met je been omhoog om de zwelling te verminderen.

De frustrerende blessure kan heel lang aanhouden als deze niet adequaat behandeld wordt. Maar met de juiste verzorging, een geleidelijke terugkeer naar het hardlopen, een krachtroutine en een juiste warming-up kan de hamstring heel lang gezond blijven.

Je hamstring doet pijn als je een van je hamstringspieren rekt, verrekt of scheurt
Dit gebeurt meestal tijdens sprinten, abrupte starts en pauzes, en snelle uitbarstingen van snelheid bij sport en andere activiteiten. Het gevolg is dat mensen die sporten beoefenen als hardlopen, voetbal, basketbal of tennis meer kans hebben op hamstringblessures of -pijn.

Het kan moeilijk zijn om vast te stellen wanneer we ons overbelast hebben, vooral met onze hamstrings. Dat komt omdat veel hardlopers hun quadriceps overbelasten, waardoor hun hamstrings aanspannen. We rekken herhaaldelijk omdat het pijn doet als onze hamstrings strak staan. Dit pakt het probleem niet aan, en brengt ons zelfs in gevaar. Een blessure die wordt opgelopen tijdens het hardlopen is een verrekking van de hamstrings. Een hardloper kan door zelfs een lichte scheur weken of zelfs maanden niet kunnen hardlopen.

Een hamstring blessure kan zelfs zorgen voor pijn aan de onderrug
Meer dan 80% van de mensen heeft wel eens last van de onderrug. Er zijn ook andere mogelijke oorzaken. Omdat het zo complex en lastig te doorgronden is, weten we dat er veel meer bij komt kijken dan anatomie en dat het moeilijk te genezen kan zijn. Als je chronische lage rugpijn hebt, kan het wat vallen en opstaan kosten om pijnbestrijdingstechnieken te vinden.

Bewegen om gezond te blijven
Deskundigen hebben een verband ontdekt tussen een goede lichamelijke gezondheid en academisch succes. Zo kan bewegen met een lage intensiteit ons een broodnodige energieboost geven, wat heerlijk is als je langdurig moet studeren.

Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kunnen lichaamsbeweging en vitaminen ook je slaap verbeteren. Lichaamsbeweging veroorzaakt een verhoging van de lichaamstemperatuur, waardoor mensen zich meer ontspannen voelen en beter slapen. Dit brengt met zich mee dat je meer slaapt en minder tijd besteedt aan het tellen van schaapjes.

Gezond blijven? Dan blijft bewegen essentieel! Het wordt enorm onderschat om dagelijks te bewegen. Lichaamsbeweging bevordert de creativiteit en biedt mensen een grotere mentale vitaliteit, zo blijkt uit onderzoek. Daarom, als je geen inspiratie hebt, kan een snelle hardloopsessie of wandeling alles zijn wat nodig is!

Dit artikel wordt u aangeboden fysiotherapie4all.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit