Foto: PR
Foto: PR

Ik ben 18 geworden, hoe zit het nu met de zorgverzekering?

Partnerbijdrage

Volgens de Nederlandse wet ben je vanaf je 18e levensjaar officieel volwassen. Dit betekent dat je ook zelf verantwoordelijk bent voor bepaalde zaken. Zo moet iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, een zorgverzekering afsluiten. Ben je 18 geworden, maar heb je nog geen zorgverzekering? Dan wordt het tijd om er zo snel mogelijk eentje af te sluiten. Je bent namelijk niet langer meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Om jou een handje te helpen, lees je in deze tekst alles wat je moet weten over een zorgverzekering als je 18 jaar geworden bent.

Vraag jezelf af welke zorg je nodig hebt
De minimale zorgverzekering die je in Nederland af moet sluiten is de basisverzekering. Hiermee ben je onder andere verzekerd voor de huisarts en voorgeschreven medicijnen, maar ook voor medische specialisten en ziekenvervoer. Daarnaast kun jij je aanvullend verzekeren. Verzekeraars bieden onder meer aanvullende verzekeringen voor de tandarts en fysiotherapie aan. Wanneer je een aanvullende verzekering afsluit, ben je beter verzekerd. Dit betekent logischerwijs ook dat je een hogere premie gaat betalen.

Weet je niet goed hoe jij je moet verzekeren voor zorgkosten? Vraag jezelf dan af welke zorg je het komende jaar verwacht nodig te hebben. Dit kan je helpen om te bepalen wat de beste zorgverzekering voor als je 18 jaar bent is. Wanneer je verwacht weinig zorg nodig te hebben, heb je waarschijnlijk voldoende aan de basisverzekering. Twijfel je of je daarnaast een aanvullende verzekering af moet sluiten? Bereken dan hoeveel je op jaarbasis aan premie betaalt en vergelijk dit met de kosten van de behandeling(en) die je verwacht nodig te hebben. Als de kosten van de behandeling(en) hoger uitvallen dan de premie, is het verstandig om je aanvullend te verzekeren.

Vergelijk zorgverzekeringen met elkaar
Wie een zorgverzekering af wil sluiten, richt zich tot een zorgverzekeraar. Omdat er nogal wat zorgverzekeraars zijn in Nederland, weet je misschien niet waar je moet beginnen. Daarom kies je er mogelijk voor om een zorgverzekering af te sluiten bij de eerste de beste verzekeraar die je tegenkomt. De kans dat je de beste zorgverzekering afsluit, is op deze manier bijzonder klein. Wil je voorkomen dat je spijt krijgt van jouw keuze? Vergelijk zorgverzekeringen dan altijd met elkaar voordat je de knoop doorhakt. Je kunt op de website van verschillende zorgverzekeraars kijken wat zij jou te bieden hebben, maar je kunt ook een vergelijkingssite gebruiken. 


Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen
Voor een zorgverzekering betaal je een behoorlijk bedrag per maand. Omdat als 18-jarige vaak nog niet veel verdient, kun je zorgtoeslag aanvragen. Dit is een financiële compensatie van de overheid voor jouw zorgverzekering. Het doel van zorgtoeslag is om de basisverzekering voor iedereen in Nederland betaalbaar te houden. Niet iedereen heeft overigens recht op zorgtoeslag. Dit hangt namelijk af van jouw inkomen en vermogen. Wil je zorgtoeslag aanvragen? Dat kan door telefonisch contact op te nemen met de Belastingdienst. Het is ook mogelijk om online zorgtoeslag aan te vragen. Dit kan op de website van de Belastingdienst. Wie online een aanvraag in wil dienen heeft overigens wel DigiD nodig.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Interpolis Zorg. Het is niet gemaakt onder de verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit