Foto: PR
Foto: PR

Huis opknappen: wat doe je zelf en waarvoor huur je de specialist in?

Partnerbijdrage

Het hele huis opknappen doen veel eigenaren nu de woningmarkt een onoverzichtelijke aangelegenheid is geworden. Verkopen met overwaarde is leuk, maar er iets voor terugkopen is een crime. Veel klussen kunnen eigenhandig gedaan worden, voor projecten die de waarde van het huis doen stijgen - wie weet wanneer de markt weer rustiger wordt - huur je een specialist in. Een aantal voorbeelden. 

Vaste waarde: lichtinval
Lichtinval verhoogt zowel de waarde van het pand als het woongeluk. Een dakraam plaatsen is het beste idee om de zolder of bovenverdieping die nu nog als rommelhok fungeert, tot een aantrekkelijk kantoor, atelier of hobbyruimte om te toveren. 

Inrichten: denk aan recycling
Zodra Dakraam Garant langs geweest is en de boel strak, schoon en badend in het zonlicht heeft achtergelaten, ga je zelf los met je ideeën. Dit is het moment om je fantasie de vrije loop te laten en tegelijkertijd geld te besparen. Want wie zegt dat je je aan de trends moet houden? Iedereen heeft al een bord met een huisreglement, drie krukjes als salontafel en een Billy-boekenkast. Neem eens een kijkje in een van de meer dan 1200 kringloopwinkels die ons land rijk is en ervaar de lol van het goedkoop scoren van unieke meubels en accessoires!

Energiebesparende zaken
Je wellicht verouderde huis weer naar deze eeuw brengen op het gebied van energiebesparing is weer iets dat je aan de specialisten overlaat. Van het installeren van zonnepanelen en een inductiekookplaat tot het plaatsen van dubbel glas (denk aan de expert die we hierboven al noemden). Mocht de huizenmarkt weer normaliseren, dan moet er bij eventuele verkoop een energielabel overlegd worden - daarin investeer je graag op professionele wijze.

De hogedrukspuit en de verfkwast
Terwijl de vakmensen bezig zijn met het moderniseren van je woning, pak jij andere klussen aan om de binnen- en buitenboel mooier te maken. Schilderwerk doe je veelal zelf, de tuin opknappen is evenmin hogere wiskunde. Overbodige troep gaat in de schuur, richting recyclecentrum of Marktplaats en het terras en de gevel poets je met de hogedrukspuit. Misschien zie je ertegenop, maar het resultaat is bevredigend, evenals de bedragen die je ermee uitspaart.

Sanitair als nieuw zonder te betegelen
Oud betekent niet per se onbruikbaar. Een badkamer met tegels uit het jaar Kruik ziet er al heel anders uit als je hem stript van kapotte accessoires en de tegels aanpakt met een metalen krabbertje. Sanitair dat als nieuw oogt zonder de kosten (en troep) van het tegelzetten: het is in een middag gebeurd.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Dakraamgarant. Het is niet gemaakt onder de verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit